Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zöldkártya-műszaki együtt és azonnal

2009.08.25

Ez az eset újabb igazolása annak a hipotézisemnek, hogy az államigazgatásban erős kontraszelekció működik.

Nem sokkal azután, hogy kijött az alábbi hír, vittem a kocsit rendes évi átvizsgálásra és - mert már márciusban lejárt :) - zöldkártyára is. Amíg a szaki nyomkodta a mobilmérő gombjait rákérdeztem, hogy mit szól a hírhez?! Enyhén vörös fejjel ecsetelte, hogy az igennemnormális emberek ott fönt már megint nem gondolkodnak.

Néhány éve jött ez a zöldkártyás rendszer, meg lehet venni a mobilmérőket, ami ugyan milliós nagyságrend, de egy autószerelő, egy gumis is megveszi, ha elegen járnak hozzá, egy idő után megtérül a befektetés.

A műszaki vizsgát csak vizsgaállomásokon lehet csinálni, amiből jóval kevesebb is van, kb. kialakult már a területi lefedettség, ráadásul egy ilyen beruházási költsége 8 millió forint minimum.

És akkor jön a barom hatóság barom szakértője és azt mondja július közepén, hogy akkor januártól egyszerre a kettő. (Mellesleg jegyzem meg, hogy még most is fogadnak be igényeket és adnak át készülékeket, miután bejelentették ezt a változtatást. Na mindegy...) Ha már egyszerre van, akkor az autós nyilván a műszaki vizsgáztató helyen akarja majd a zöldkártyát is, így aztán a mobilmérősök - hát hogy is mondjam - így jártak... Hányan is vannak? Hányan is anyáznak most? Néhányszázan. A mobilmérő költségét bebukták, de egy vizsgaállomásra sem éri meg költeni, mert az területileg már leosztott, így csak egymás elől vinnék el a kuncsaftokat, így mindenki rosszul járna.

Ehhez ismét csak gratulálni tudok!

 

Januártól megszűnik a zöldkártya

 

| 2009.07.16. 20:50 - zsm

 

2010 januárjától megszűnik a zöldkártya, az autók a műszaki vizsgával együtt esnek majd a környezetvédelmi vizsgálaton, értesült az MTV Híradója.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) szerint így jobban járnak az autósok, hiszen csak egyszer kell majd sorban állniuk és fizetniük.

"2010 január elseje után, akiknek műszakit kell csináltatniuk az autójukon, már nem kell majd külön zöldkártyáshoz is elmenniük, hanem egy lépésben, egyszerre tudnak mindent elkészíttetni az autójukhoz" – mondta Lovas Károly Róbert, az NKH elnökhelyettese.

Az eljárás így olcsóbb is lesz: most az autósok a műszakiért és a zöldkártyáért együtt 20 ezer forint körüli összeget fizetnek, januártól a közös vizsga 17 ezer forint lesz. Az új autók tulajdonosainak könnyebbség lesz, hogy nem kell kétévente környezetvédelmi ellenőrzésen megjelenniük.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.