Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyert az Egyik Se Párt

2009.06.08

Ha a Felvonulási térre (aka. 56-osok tere) U2 koncertet szerveztem volna, az tuti, hogy 10% se megy el szavazni ezekre a majmokra! :)

A helyzet szerintem az, hogy ez a szavazás is azt bizonyítja, hogy a lakosság nagyon nagy többségének (63,7%) elege van a magyar politikai "elitből". Ennyien szavaztak ugyanis az Egyik Se Pártra, azaz maradtak otthon, mutattak középső ujjat stb.. Az MSZP-nek végre valóban le kellene vonnia a következtetéseket, és a kormányrudat át kellene adnia a FIDESZ-nek, hadd jöjjenek végre, aztán csinálják, amit akarnak... Annak a két pártnak, akiknek a szavazásra jogosultak körében összesen 7%-os (!) a támogatottsága, annak nem kellene tovább olyan erősen kapaszkodnia abba a jó kis bőrfotelbe... Miért hiszik azt, hogy csak ők tudják kivezetni az országot a krízisből, sikerült már megmutatniuk az elmúlt 7 évben, hogy mit tudnak... De tudom én, hogy a következő egy év sokat számít! Addig még ők ugrálhatnak fejest a lébe, ők osztják ide-oda a manit, az ő embereik ülnek a zsíros állami vállalati székekben... A Jobbik számomra is meglepetés, hogy ennyire benyerte magát az EU-ba, de nem kellene azért abba az illúzióba ringatnia magát senkinek, hogy az összes szavazója rasszista, idegengyűlölő stb.. Anno a MIÉP-nek is sikerült összehoznia a parlamentbe való bejutáshoz - rossz gazdasági helyzetben a társadalom alján lévők mindig fogékonyabban a radikalizmusra -, változni fog ez is, ha megint jobb lesz a helyzet. Na és mi van, ha jövőre bejutnak a parlamentbe. Legalább látják majd a szavazóik, hogy a nagy duma ellenére mégsem tudnak csinálni semmit... A Jobbikra most szavazók nagy része a kiábrándultakból áll, amit az MSZP-SZDSZ-nek sikerült összehoznia. Az a helyzet, hogy az összes parlamenti párttal tele van a hócipőjük, ezért szavaztak a radiklálisokra. Ezért abba kellene már hagynia a riogatós kampányolást az MSZP-nek is, mert láthatóan nem megy vele messzire...

Most pedig az Index.hu összefoglalója.

* * *

Összefoglalva: Csak két megyében ért el 20 százaléknál jobb eredményt az MSZP – épp annyiban, amennyiben a Jobbik, amely hét megyében meg is előzte őket. Ráadásul olyanokban, amelyek többsége korábban MSZP-s többségű volt. A radikálisok mellett a nap nyertese az LMP, az SZDSZ eltűnt vidékről. És minél erősebb volt a Fidesz, annál gyengébb a Jobbik.

Eddig stabilnak hitt szavazóbázisát veszítette el az EP-választáson az MSZP. Nem is elsősorban azzal, hogy nemcsak a tizenkilenc megyében, hanem az eddig inkább baloldali fővárosban is hatalmas fölénnyel nyert a Fidesz–KDNP. Sokkal inkább azzal, hogy hét megyében a Jobbik több szavazatot kapott, mint az MSZP. Ebből a hétből hat megye Kelet- és Észak-Magyarországon van.

A szocialisták országos összesítésében is alig verték a Jobbikot: 501 967 szavazatot kaptak, míg a radikálisok 426 746-ot. Az MSZP-nek azért is sokkoló ez az eredmény, mert ennyire kevés támogatójuk még sosem volt, az 1990-es választáson az állampárti múlt súlyos terhével is összeszedtek 534 ezret.

Ha megnézzük a megyei eredményeket, látható, hogy a Jobbik főként olyan megyékben előzött, amelyek többsége eddig hagyományosan MSZP-fellegvárnak számított: Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Pest és Nógrád. Az adatok arra utalnak, hogy a korábbi MSZP-szavazók tömegei választották a baloldalból kiábrándulva a Jobbikot. Ha a radikálisok és az MSZP támogatottságát összeadjuk, ezekben a megyékben 31–40 százalékot kapunk, ami alig marad el a szocialisták 2006-os eredményeitől.

Az is látható, hogy a Jobbik mellett a baloldali radikális Munkáspárt is ezekben az eddigi MSZP-s megyékben tört előre: legjobb eredményeiket Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében érték el, majd jön Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés.

A szocialistáknak a legnagyobb pofon az lehet, hogy csak Budapesten és Komárom-Esztergom megyében kapták meg a szavazók legalább egyötödének támogatását. A fővárosban elért 22,3 százalék a legjobb eredményük, a mélypont Hajdú-Bihar megye 12,58 százalékkal.

Az MSZP fővárosi 22,3 százaléka öt százalékkal több, mint az országos átlaga. A párt legjobban a Fidesz számára legrosszabbnak számító XIII. kerületben szerepelt, azonban az ottani 29,59 százalékával ott sem tudta megelőzni a Fideszt. A szocialisták Kőbányán szerepeltek még elég jól, valamint és Csepelen, Újpesten, Zuglóban és a XV. kerületben is a budapesti átlag felett produkáltak.

Az eredmények, 36,28%-os részvétel mellett.

 

  a választók között (%) mandátum (db) a szavazásra jogosultak között (%)
FIDESZ 56,37 14 20,45
MSZP 17,37 4 6,30
JOBBIK 14,77 3 5,36
MDF 5,3 1 1,92
LMP-HP 2,6 0 0,94
SZDSZ 2,16 0 0,78
MUNKÁSPÁRT 0,96 0 0,35
MCF ROMA Ö. 0,46 0 0,17

 

A jobboldali pártok győzelme egyértelmű. Legalább ilyen érdekes azonban, hogy hány ember nem talált magának pártot. A baloldal igen népes, gyakorlatilag 1994 óta többségben lévő szavazóbázisa nem hajlandó szavazni, mert senki sem szimpatikus neki.

2,9 millió ember szavazott, a választók 36,28 százaléka. A választás legnagyobb győztese a Jobbik: a párt a harmadik legtöbb szavazatot kapta, és egyetlen pártként több szavazatot kapott mint a 2006-os országgyűlési választáson. A MIÉP–Jobbik három éve 119 ezer szavazatot kapott, a Jobbik most egyedül 426 ezret.

A huszonkét európai mandátumból tizennyolcat a jobboldal vitt el. tizennégyet a közepe, hármatat a jobb széle, egyet a bal széle. A magyar baloldal totális vereséget szenvedett 2009 június 7-én. Hasonló tendencia látszik kialakulni, mint Lengyelországban néhány éve: ott már a harmadik választáson történt meg, hogy csak jobboldali erők indulnak eséllyel.

A kis részvétel európai tendencia, máshol is kevesebbeket érdekel az EP-választás, mint a parlamenti. Ugyanakkor Magyarországon szembetűnő, hogy csak az egyik oldal bázisa maradt otthon. Nem arról van szó, hogy a magyar választópolgárok elsöprő többsége jobboldali érzelmű lett. Inkább az derült ki, hogy a baloldali pártoktól elfordultak a szavazóik. Mást azonban nem találtak helyettük: nem alakult új párt, amelyik felszívná egyébként legalább kétmilliós táborukat.

A közelgő országgyűlési választások fő kérdése, hogy létrejöhet-e új erő a baloldalon. Úgy tűnik, hogy erre kicsi az esély. Az új próbálkozó LMP kis részvétel mellett szerzett 2,6 százalékot. Ott szerepelt jól, ahol korábban az SZDSZ, nyilvánvaló, hogy a liberálisok táborának egy fontos része átállt az új csoporthoz. Az SZDSZ az alig nagyobb részvételű 2004-es EP-választáson még 250 ezer szavazót bírt megmozdítani, 350 ezret 2006-ban az országgyűlési választáson, mostanra azonban hatvanezer támogatója maradt, és ezzel a megszűnés szélére került.

Az 1994 óta egyik legfontosabb pártnak számító MSZP bukta a legnagyobbat. Az előző EP-választáson még egymillió embert mozgattak meg. Az előző országgyűlésin 2,3 milliót. Most csak félmilliót. Nagyon úgy tűnik, hogy híveik otthon maradtak. Volt már olyan, hogy az MSZP-től elment sok százezer választó, majd visszatértek a párthoz. Az 1998-as országgyűlési választáson 800 ezer korábbi MSZP-szavazó maradt otthon számításaink szerint, lehetőséget adva ezzel a Fidesznek a kormányalakításra.

Most viszont nincs négy éve a pártnak, hogy újra felszívja magát és az MSZP elutasítottsága is nagyobb mint a 90-es évek végén volt. Ha a következő országgyűlési választásra az MSZP nem erősödik meg látványosan – és erre a jelenlegi gazdasági és politikai helyzetben alig látszik esély –, akkor a párt széteshet. Ráadásul a Jobbik olyan megyékben szerepelt jól – elsősorban Kelet-Magyarországon –, ahol korábban az MSZP fölénye volt jellemző.

A három jobboldali párt eredménye azt jelzi, hogy érdemben nem tudták az eddigi baloldali többséget megszólítani, viszont híveik mozgósításában jók voltak. A Fideszre 1,6 millióan szavaztak, 150 ezerrel többen mint az előző EP-választáson.

A Jobbik MSZP-t megközelítő eredménye fontos intő jel a politikai elitnek: az emberek új arcokat akarnak. A politikai elit általános válságának idején megerősödnek a radikális pártok, ez világszerte jellemző tendencia. Ebből a szempontból is fontos a lengyel példa, ahol a Családok Ligája vagy az Önvédelem nevű erők öt éve még remekül szerepeltek, és mostanra kezd elkopni mindenkit támadó, radikális politikájuk.

Az MDF eredménye nem nyugtathatja meg a pártot, de ha Dávid Ibolya képes lesz hátországot építeni erősen szétesőben lévő szervezete mögé, akkor sokkal jobb reményekkel mehet neki a következő parlamenti választásoknak, mint az SZDSZ.

A mostani eredmény után a baloldali pártok lépéskényszerbe kerültek. Elképzelhető, hogy néhány politikusuk előre rohan: elhagyják az MSZP-t és az SZDSZ-t, ezzel megbuktatják a kormányt, és egy új szervezetet alapítva hosszabb távú építkezésbe kezdenek. Ehhez pénz és bátorság kellene, de igazán más esélyük nem kínálkozik.

A másik lehetőség, hogy az MSZP és az SZDSZ összezár a kormány mellett, az előzetes nyilatkozatok inkább erre engednek következtetni. Ez azonban nem ígér sokkal többet mint hogy legkésőbb áprilisban megismétlődik a mostani eredmény. Egy gyenge részvételű választáson súlyos vereséget szenvednek, az SZDSZ eltűnik, az MSZP kis párt lesz. Ráadásul akkor az MSZP-nél hangosabb és látványosabb ellenzék lehet a Jobbik, amely most komoly párt lett, így még könnyebben szerezhet további választókat.

A baloldalon abban bízhatnak, hogy bázisuk megijed a mostani eredménytől, és visszatér hozzájuk. A félelemre alapozó kampány egyébként azonban most is a legfontosabb üzenete volt az baloldalnak, így egyelőre úgy tűnik, hogy erre kevés fogadókészség volt. Persze egy világos választási eredmény erősítheti még ezt az érvelést.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.