Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nemzeti Csúcs

2008.12.11

A világ vezető hatalmainak csúcsát megértem, hiszen az ő döntéseik határozzák meg világgazdasági folyamatok irányát. Az EU csúcsot megértem, mert az EU nemzetállami szerveződés és még nem olyan szoros – mint az USA-ban –, meg nincsenek EU miniszterek stb., hogy meg lehessen úszni a komolyabb döntéseknél a konszenzusos megoldást.

De ez a Gyurcsány-féle nemzeti csúcs vajon milyen nemzeti konszenzust tud megteremteni? Gönc Árpi bácsi mit tud hozzátenni a megoldáskereséshez? Ugyan már…

Itt nincsenek valódi partnerek, mert nincsen egyenlő vélemény, mert más pozícióból beszélnek, és mert a felelősség a kormányé.

Ez jó „trükk” Feri részéről, hogy megossza a felelősséget a többi résztvevővel, és jó alkalom, hogy leültesse magával egy asztalhoz az őt folyamatosan negligáló Orbánt, és az őt kevésbé szívlelő államfőt. Kellemetlen helyzetet teremtett Orbánnak: ha elmegy, akkor az nem illik bele abba, amit eddig tett, minthogy nem ülünk le tárgyalni Ferivel, kivonulunk a parlamentből, amikor ő beszél. Ha nem megy el, akkor megkapja, hogy nincs társadalmi felelősségvállalása, és nincs válasza a felmerülő problémákra. Erre Orbán, mint a Mátyás-mesékben: elmegy – mert ott lesz –, de nem is – obstruálja Ferit, és alternatívát vet fel: 7 pontban. Sólyom nincs ebben a kényszerhelyzetben, mint Orbán, így ő bejelentette, hogy el sem megy…

Gyurcsány nyugodtan leülhetne tárgyalgatni – mint ahogy eddig is tette – a munkaadók, a munkavállalók érdekképviseleteivel, a Magyar Közgazdasági Társasággal, az MNB vezetőivel, a Magyar Bankszövetség vezetőivel és az adott helyzetben leginkább jónak tűnő megoldást hozni a gazdasági fejlődés, az egyensúly megtartása érdekében.

Megjegyzem a nemzeti csúcs helyszíne szerintem továbbra is a PARLAMENT és nem valami 50 fős grémium…

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.