Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Vezír képét a falra!

2010.07.05

A szocialisták visszavágnak a nemzeti együttműködési nyilatkozat kötelező kifüggesztéséért: a többek között Molnár Csaba és Gyurcsány Ferenc által jegyzett törvénytervezet szerint Orbán Viktor portréját és életrajzát is ki kellene függeszteniük a közhivatalokba, "a Nemzeti Együttműködés Rendszerét Megtestesítő Személy iránt érzett szeretet, hűség és hála kifejezéseként".


Az előterjesztés úgy szól, hogy a "Szavazófülkékben Lezajlott Forradalom Eredményeként Létrejött Nemzeti Együttműködés Rendszere (SZALEFORELÉNER)" jegyében, a "Nemzeti Együttműködést Megtestesítő Személy (NEMESZ) Orbán Viktor" képmását és életútjának rövid összefoglalását az Országgyűlés, az Alkotmánybíróság, a Legfelsőbb Bíróság, az Állami Számvevőszék, a Magyar Nemzeti Bank, a helyi és kisebbségi önkormányzatok, az Országgyűlési Biztosok, a központi államigazgatási szervek és azok területi, helyi szervei, a köz- és felsőoktatási intézmények, valamint a Kormány általános hatáskörű területi államigazgatási szerve, továbbá a Magyar Honvédség katonai szervezetei és a katonai igazgatás területi szervei épületeiben jól látható helyen, 50X70 centis méretben ki kell helyezni. Orbán Viktor születésnapját, május 31-ét egyúttal ünnep- és munkaszüneti nappá nyilvánítanák; a portré eltávolítását pedig öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnék. Az előterjesztés aláírói: Molnár Csaba, Vadai Ágnes, Tukacs István, Kolber István, Ficsor Ádám, Vitányi Iván, Oláh Lajos, Baracskai József, Nemény András, Gyurcsány Ferenc, Varju László, Lendvai Ildikó, Kovács László és Mandur László.

A szocialista előterjesztés előzménye, hogy a parlament múlt hónapban elfogadta a  Nemzeti Együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot, amely szerint szerint „a magyar nemzet 2010 tavaszán újra összegyűjtötte életerejét, és a szavazófülkékben sikeres forradalmat vitt véghez. Az Országgyűlés kinyilvánítja, hogy ezt az alkotmányos keretek között megvívott forradalmat elismeri és tiszteletben tartja. Az Országgyűlés kinyilvánítja, hogy az áprilisi választásokon új társadalmi szerződés született, amellyel a magyarok egy új rendszer, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalapításáról döntöttek." Ezt a nyilatkozat a kormány határozata szerint ki kell függeszteni a középületekben, ami ellen a Fidesz-KDNP-n kívül valamennyi parlamenti párt tiltakozott. Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet pedig hétfőn közölte, hogy méltó módon - művirágokkal díszítve - teszik közzé a nyilatkozatot, a Társaság a Szabadságjogokért pedig nemzeti, népi, illetve munkás-paraszt kivitelben is kínálja a Nyilatkozatot.


Az Eötvös Károly Intézet a Nyilatkozat színes nyomatát, noha az irányadó kormányhatározat erre nem kötelezi, a mai napon minden látogatója számára, igaz az előírtnál valamivel kisebb formátumban, de jól észlelhető módon, faliújságján közzétette. A közzététel ünnepélyességét - ezt példamutatásnak szánják - úgy teremtik meg, hogy a Nyilatkozat közvetlen környezetét ízléses művirágokkal feldíszítik. A Nyilatkozat és a dekoráció rendszeres tisztántartásáról folyamatosan gondoskodnak - olvasható a Majtényi László korábbi adatvédelmi biztos vezette intézet gúnyos hangvételű közleményében.

A megértés szándékával

Az elkövetkező időszakban a keddi intézeti értekezleteket, mondatról mondatra haladva, a megértés őszinte szándékával, a Nyilatkozat egy-egy bekezdésének értékelésével, értelmezésével kezdik. Az eheti értékelés során arra tesznek kísérletet, hogy a Nyilatkozat első mondatának értelmét felfejtsék: „A XXI. század első évtizedének végén, negyvenhat év diktatúra és az átmenet két zavaros évtizede után Magyarország visszaszerezte az önrendelkezés jogát és képességét" - olvasható az intézet honlapján.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) pedig azonnali profilváltást jelentett be: megindítják komplex "Nyilakozat-, Tábla-, és Portré-szolgáltató Üzemágát". A TASZ - nem kevésbé gunyoros - közleményében sajnálkozását fejezi ki, amiért a Nyilatkozat kötelező közzétételét előíró kormányrendelet pontatlan a Nyilatkozat képi megjelenítése tekintetében: elegendő, ha a színes Nyilatkozat-tábla „méltó minőségben nyomtatott, nyomdai kivitelezésű", nincs ugyan sem a betűtípus, sem a betűk mérete meghatározva, de a TASZ ezúton figyelmeztet arra, hogy a nyilvánvalóan alkalmatlan közzététel nem felel meghatározat előírásainak, és könnyen szabotázsnak minősülhet.

Luxus kivitelben

A Nyilatkozat megfelelő számban való közzététele a jogvédő szervezet szerint nemcsak jogszabályi kötelezettség, hanem társadalmi-gazdasági szempontból is kulcsfontosságú, a felmerülő, több ezer azonnali táblaigény könnyen országos pánikot okozhat. Erre való tekintettel, a TASZ többféle verzióban kínálja a Nyilatkozatot honlapján: nemzeti, munkás paraszt, illetve népi formátumút, de saját arcképes nyilatkozatot is kínálnak, felárért. A TASZ felhívja továbbá a Magyar Köztársaság polgárainak figyelmét, hogy bár a kormányhatározat nem fogalmaz meg ajánlást a lakosság számára, ez nem jelenti azt, hogy a Nyilatkozatot ne tehetné ki bárki, aki szeretné, akár munkahelyén, lakásában, vagy közerületeken. A társasházakban, a boltokban, buszmegállókban is kihelyezhetőek a Nyilatkozatok, sőt az internet határtalansága alkalmat nyújt arra is, hogy minden magyar honlapfenntartó aloldalt hozzon létre, amelyen elhelyezi a Nyilatkozatot.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

én ezt most nem értem..

(CSuck, 2010.07.06 14:14)

Vki csípjen meg..ugye ez nem komoly?..mert akkor mostmár tényleg visszajön a "ha nem tapsolsz elvisznek" dolog is?..ez iszonyat röhejes, de viccet félretéve, ijesztő, ha ezt ők tényleg hót komolyan gondolják. É-Koreában a pártfőtitkár kötelező megnevezése: Kedves Vezető. Itt a "Viktor" már megvan. Számomra már az is gáz, hogy nincs olyan tekintélye-tisztelete itthon egy politikusnak sem, hogy Úr-nak, Hölgy-nek nevezzük. Gyurcsány van, Kövér, Viktor..Ámérikában Mr. President vagy President Obama, még a haveroknak is!
..Istenem, köszönöm, hogy nem támogattam ezt a kisebbségi komplexussal erősen küzdő szarbandát.
U.i.: Mo.-on tiszta égés már élni, de komolyan..

aki

(editor-in-chief, 2010.07.06 09:27)

...nagyon akar röhögni, az olvassa el az előterjesztés szövegének indoklás részeit is! :D Zseniális! :)))