Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Klubrádió, ma, 18.45

2008.12.12

Az a megtiszteltetés ért, hogy maga Orosz József hívott fel a mobilomon, hogy egy interjút kérjen. Szóval akit érdekel az hallgassa. A téma a lakossági hitelfelvételek, vagy valami ilyesmi... :)

Felteszem majd a linket a Klubrádió honlapjáról! (Persze csak, ha jól sikerül!)

Update (12.12): Hát túlvagyok rajta... A interjút direktbe is felteszem ide, mert ki tudja, hogy ez a történelmi jelentőségű hangfelvétel meddig lesz fent a Klubrádió honlapján. (0:17:30-nál kezdődik az interjú) Majd később leírom, hogy mit akartam volna még elmondani...

Update (12.15): Egy kicsit kibővítve, a mondókám ez lett volna: 

Azzal kezdeném, hogy a lakosság fogyasztási szokásai nagyon lassan változnak, idén a Karácsony az továbbra is Karácsony, ami még mindig az ajándékozásról szól, eddig is gyakran erőn felül, hitelre történő vásárlással. Sok termék esetében ebben az időszakban realizálódik az éves forgalom 20-30%-a. Sajnos a lakosság még mindig rövidtávon gondolkodik. Így nincs is semmi különös abban, hogy a felmérések szerint a lakosság most is ugyanezt a mintát követi. Az, hogy ténylegesen mi történik most november-decemberben, az majd csak január végén, februárban derül ki.

Én úgy látom, hogy a következő történt:

Most októberben a lakosság megijedt, de valójában eddig még tényleg nem érzékelt túl sokat a válságból.

1) októberben a válság egy gyors pénzügyi sokkal kezdődött (tőzsdék zuhantak, a forint árfolyama nagy mértékben gyengült): de a kormányzat megvédte a betéteseket, részvényt gyakorlatilag nem tart a lakosság, az élet- és a nyugdíjpénztári megtakarításaival úgysem tud mit csinálni, így nem is számol vele. A likvid, gyorsan pénzzé tehető formák közül a befektetési jegyek tulajdonosai szenvedtek el jelentősebb veszteségeket. Ez a megtakarítások 10%-át jelenti. Egyik oldalról tehát átmeneti vagyonvesztés történt, de ha nincs szükség rá, hogy gyorsan készpénzre váltsa a befektetésekben lévő forintjait, akkor közép és hosszabb távon nem jelent nagy megrázkódtatást. A magasabb törlesztőrészlettel azóta két alkalommal szembesültek a hitelekkel rendelkezők, de már megint csak 262 a forint-euró árfolyama.

2) a reálgazdasági hatás, amiből ugyan már kaptunk egy kis ízelítőt, de a java még csak most jön, és várhatóan 2009-ben fog kicsúcsosodni: tömeges elbocsátások (-3%, 100 ezer fő), gazdasági visszaesés (-2,5%), ami utoljára 1993-ban volt.

Véleményem szerint a lakosság viselkedése, fogyasztási-megtakarítási viselkedése kényszerűen változni fog, hiszen az elmúlt években a lakosság reáljövedelmének csökkenését hitelfelvétellel kompenzálta, és így tudta a fogyasztását fenntartani. Ez 2009-ben nagy mértékben megváltozik: a hitelek korlátozottan lesznek elérhetőek, drágák lesznek (40%-kal csökken a hitelfelvétel 2008-hoz képest), emelkednek a törlesztőrészletek is (egy család már most a jövedelmének 13%-át költi a hitelek visszafizetésére), szóval minden arra utal, hogy a lakosság kényszerűen csökkenteni fogja fogyasztását (-2,5%).

Mit fog csökkenteni? Ez leginkább a ruházati termékeket, bútor-, háztartási és elektronikai cikkeket (a tartós fogyasztási cikkeket), a személygépkocsikat (a 2008. évi 10%-os csökkenés után ismét legalább egy 10%-os csökkenés várható) és egyértelműen a lakáspiacot fogja érinteni, de szerkezeti átrendeződés is végbemegy az alacsonyabb árkategóriájú termékek irányába.

Itt még hadd mondjam el azt, hogy a fogyasztási szerkezet számottevő átrendeződése milyen hatással is jár. A KSH a 2 évvel korábbi lakossági fogyasztási szerkezet alapján állítja össze, hogy az inflációt milyen termékek és szolgáltatások árváltozásából számítja. Az érezhető hatás más lesz, hiszen míg pl. a téliszalámiról, a márkás ruházati termékekről le tudunk mondani, tudjuk halasztani, addig a közszolgáltatásokon – aminek az ára jövőre várhatóan 10% felett emelkedik – nem nagyon tudunk spórolni, a többség már az elmúlt 1-1,5 évben meg is tette.

2008 végén átmenetileg megáll, de mindenképpen jelentősen lelassul az a folyamat, amelyben a bankszektor a szabad felhasználású jelzálog-fedezetű és a deviza alapú hitelkonstrukcióival a lakosság olyan rétegeit is hitelhez juttatta, akik nem tudják reálisan megítélni sem az árfolyam-kockázatokat, sem pedig a folyamatos törlesztéshez szükséges várható jövedelmeiket.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

nincs gond

(Peti, 2008.12.14 09:18)

Magázódtunk, szóval nem találok kivetnivalót a dologban.

Egyébként mennyire volt érthető, amit mondtam, vagy a szövegre nem is figyeltetek? :)

Na majd én..:)

(Csárli, 2008.12.12 21:34)

Nem bízom lektorálási képességeidben, ezért bemásolom én a linket, ahol meg lehet hallgatni az Orosz-Bíró perceket:

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20081212-182901.mp3

Orosz úr "érdeklődési körét" már ismerjük..engem abszolút nem zavar, nem is érdekel..de neki csak úgy Péter?..jó hogy nem Petya..:)