Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Miért nem frankó Medgyessy

2008.12.10

Előre jelezném, hogy dolgozni is szoktam ám, de vannak témák, és ügyek, amikről a véleményemet le kell írjam, mert a feszültség bennem marad.:)

A hétvégén megint előjött a kormányösszehasonlítósdi, és hogy milyen frankó volt Medgyessy!

A következőkben megpróbálom higgadtan és közérthetően, valamint az MSZP-s közgazdászok véleménye alapján leírni, hogy miért nem volt frankó Medgyessy:

Azért Medgyessy, mert kormányfőként felelőssége és a nevét adja ezekhez az intézkedésekhez, annak ellenére, hogy a többi dilettáns politikus bólogató kutyaként természetesen mindig megszavazza a pénzosztást.

Szörnyen érzem magam, hogy olyanon kell erőlködnöm, hogy elmagyarázzam, miért hamis gondolkodás az, hogy „ő legalább beváltotta az ígéreteit!”, meg, hogy „miért, a pedagógusok nem érdemelték meg a béremelést??”. Az idióta politikus onnan ismerszik meg – többek között –, hogy ész nélkül osztogat, és a következmények nem érdeklik. Lejjebb Bokros Lajos is felsorolja, hogy milyen területeken költekezett a kormányzat gyakorlatilag számolatlanul. Nem érdekes, hogy mekkora politikai nyomás nehezedett rá, bár ez a hülye még büszke is rá!

Azzal kezdeném, hogy – ahogy azt már többször említettem – a közszférában nem történt rendszerváltás. Nem érintette a közszférában dolgozókat és családjaikat olyan sokkhatás, ami az életnívójukat, társadalmi státuszukat megrendítette volna szemben a versenyszférában dolgozókkal. Lehet irigykedni a vállalkozókra (most nem az állami vállalatok privatizációjából politikai kapcsolatokkal meggazdagodott vállalkozókra gondolok), de ők rákényszerültek, gyakran súlyos áldozatok árán, arra, hogy önerejükből valamit alkossanak és abból megéljenek. Ők megtanulták, hogy a piacgazdaság nem fenékig tejfel. Az ő megélhetésük hónapról hónapra változhat, bizonytalan, sokkal gyorsabban elbocsáthatók, mint bárki a közszférából.

Érdekességként megjegyzem, hogy a versenyszférában megtermelt vállalati és lakossági jövedelmek adójából költ az állam! Igen-igen! Abból a pénzből fizetik többek között a közszférában dolgozók bérét is! Érthetőbben: a versenyszféra tart el mindenkit! Persze, ha egyáltalán nem lenne közszolgáltatás, akkor gond lenne, de mégis ez a felállás. Azaz, ha a gazdaságban dolgozó emberek nem termelnek jövedelmet, akkor nincs mit osztani a pedagógusoknak, meg senkinek!

Igen, a pedagógusok megérdemelnének jóval magasabb béreket!
Igen, a nyugdíjasok is!
Igen, a többgyerekesek is! (Persze csak, ha nem cigányok, mert jó kis rasszista a magyar!)
Igen, az óvónők is!
Igen, az ápolók is!
Igen, építsünk 500000000 km utat, építsünk 1000000 lakást, nem baj, hogy a gyerekeink fizetik majd ki adóból, meg az ő gyerekeik, meg azok gyerekei!
A lényeg, hogy népszerűek leszünk, meg betartjuk az ígéreteinket! Juhujj!! És mert megérdemlik!!!!

Jut eszembe a cigányokat nem arra kell oktatni, hogy ne csináljon sok gyereket, hanem azt a támogatási, segélyezési rendszert kellene átgondolni, ami jelenleg arra ösztönzi a cigányt, hogy inkább ne dolgozzon, semmint dolgozzon. Persze azért nem dolgozik, mert koszos, büdös, hülye, meg lop. Vajon ez genetikai adottság? Kérdezzük meg Czeizel Endrét! Nem, ő azt mondja, nem az. Akkor talán a kormánynak fel kellene vállalnia azon konkrét, pozitív diszkriminációval járó romafelzárkóztatási programot, ami nagyon sokba kerül, de megéri. Megéri, mert pl. nem lesznek romalázadások, mint pl. Szlovákiában, nem erősödik ezzel az utálattal a szélsőjobboldal, stb.

Visszatérve az eredeti témához: csak akkor lehet költekezni (pl. béreket emelni), ha a kormányzat felvállalja végre azt a szükséges intézkedést, hogy hatékonnyá teszi az intézményei működését: kipenderíti a sok aktatologatót, alapjaiból újragondolni az állami funkciókat és karcsúsítani az államot. Sokadszorra mondom és írom le, hogy Európa toplistájában vagyunk az állami elvonások arányát tekintve. Azaz a nagymértékű elvonások ellenére a magyar közszolgáltatások hol vannak bármely nyugati országétól, siralmasan alacsony a színvonal. Csak hát ezért tenni kellene, ez komoly munka és hát néhány tyúkszemre rá kell lépni… Ja, hogy a tyúkszemek a kádereink lábán vannak. Hoppá!!

Ha a hatékonyság javítása nélkül emelünk olyan mértékben béreket, hogy azt nem fedezi a gazdaságból származó adóbevétel, akkor az tovább emeli az ország adósságát. Ilyen egyszerű. Persze le lehet tojni az adósságot, meg lehet ehhez tapsolni, csak hát ennek megvan az ára.

És azt is nagyon unom, hogy amikor már elfogytak az érvek, akkor jön az, hogy Orbán Viktor milyen aljas, náci, meg korrupt, meg Orbán-bányák stb. stb. Ez tipikus demagógia.

A demagógia kisokosban megtaláltam annak eszközeit: Pl. 1) „Démonizálás” – mások (személy vagy csoport) „morális veszélyként” való beállítása. 2) Összehasonlíthatatlan mennyiségek párhuzamba állítása: Gyurcsány ezt tette, na de Orbán azt tenné, hogy…. 3) Érzelmi „támadások” – kísérlet arra, hogy a vitát az érzelmek szintjére helyezzük, pl. nem gondoltam volna, hogy ezekre szavazol! 4) Vagy velünk, vagy ellenünk (hamis dilemma) – Ha a demagóg úgy állítja be a helyzetet, mintha az adott témában csak kétféle álláspont lenne lehetséges. Pedig nem, pl. nem kell elmennem szavazni! Stb.

És végül az MSZP-s szakértők:

/Bokros Lajos, ÉS, 2006. december 22./
„2001-2002-ben a világgazdasági visszaesés rövid volt és zömmel lélektani tényezők összejátszásának az eredménye. A hazai kormány és a politikai osztály azonban türelmetlenné és elbizakodottá vált. … meglódult a költségvetési túlköltekezés, látványosan növekedtek először a köztisztviselői, majd a 2002-es választások után a közalkalmazotti bérek, elindult a kisvállalkozók fejlesztéseit ösztönző Széchenyi-program, a lakáshitelezés nagyvonalú kamattámogatása és adókedvezményezése, majd az új kormány kétszer száznapos programja, a pedagógusok kötelező óraszámának csökkentése stb. Ez volt a kívánságműsor-gazdaságpolitika, ami 2001 és 2006 között hullámzó mértékben, de egyértelműen hozzájárult az ország gazdasági állapotának súlyos romlásához.”

/Békesi László, Friderikusz Most, 2008. június 26./
„…az előző négy évben egy katasztrofális gazdaságpolitikát hajtott végre ugyanez a kormány, illetve ennek az elődje. Nincs konvergencia program, nincs sikeres stabilizációs program akkor, ha nem száll el az államháztartás, a folyó fizetési mérleg, ha nem egy esze ment, teljesen irreális lózungokra épülő, tulajdonképpen nem létező gazdaságpolitikát hajt végre négy évig a kormány. Ezért nem jár dicsőség, ez kötelesség.”

Aki ezek után sem érti meg, hogy miért nem frankó Medgyessy, azzal én nem tudok és többet nem is akarok vitatkozni…

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.