Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Financial Times: Kontárok...

2010.06.07

Kemény vagy Viktor, de nem a legkeményebb... :D

Kép Kontárok Magyarországon - ezzel a címmel kommentálta a Financial Times a magyarországi események hétvégi összefoglaló cikkét. A világsajtót bejárt magyarországi történet végére a neves lap megjegyzi, mindez leckeként kell szolgáljon az új kormány számára, a jegybankelnök, Simor András eltávolítását a piac nem fogja tolerálni.

Mindeközben már a világhíres "jósprofesszor", a 2008-ban kirobbant válságot elsőként előre jelző Nouriel Roubini is Magyarországgal foglalkozik, "Magyarország magának okozhatta a bajt, súlyosbítva az ország pénzügyi helyzetét"


"A magyar kormány talán azért túlozza el az ország pénzügyi nehézségeit, hogy új megszorító intézkedésekre készítse fel az ország társadalmát. Az államcsőd nyilvános emlegetése nem építő jellegű" - mondta riportereknek a New York-i egyetemi professzor, Nouriel Roubini, akit onnan ismer a világ, hogy elsőként jósolta meg a 2008-ban kirobbant globális pénzügyi válságot.

A Bloomberg Businessweek üzleti lap emlékeztetett: a kormány részéről az ország csődközeli helyzetéről tett megjegyzései olyan aggodalmat keltettek a befektetők körében, ami miatt az eurózóna adósságválsága átterjedhet Közép-Európára is. Közben a forint 12 havi mélypontra süllyedt, az ország finanszírozási költségei a 2008 év végi szinten állnak. Roubini szerint a mostani problémát önmagának okozhatta Magyarország, a kormányon lévő magyar politikai vezetők súlyosbítottak az ország pénzügyi helyzetén, mikor megpróbálták az előző kormányt hibáztatni.

Matolcsy György ma reggel a CNBC-nek a Parlament előtt már arról beszélt, egyértelmű, hogy nincs szükség megszorító csomagra Magyarországon, másrészről az is látható, hogy nincs lehetőség gazdaságélénkítő csomagra. A gazdasági tárcavezető szavai szerint a GDP 1-1.5%-át kitevő államháztartási egyenlegjavítást kell elérni az intézkedésekkel. A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: Magyarország nem Görögország.

2010.06.07 08:05
Matolcsy a CNBC-n: tartjuk a hiánycélt, Oszkó helyesel (3.)


A Financial Times hétvégi cikkében "Kontárok Magyarországon" címmel foglalta össze a magyarországi eseményeket. A tengerentúlon "tátott szájjal" nézték, mikor az új magyar kormány politikusai arról nyilatkoztak, Magyarország alig tudja elkerülni az államcsődöt, és azt, hogy Görögország sorsára jusson - és ezt követően, nem meglepő módon, a magyar pénzügyi eszközök szabadesésbe kezdtek. Ugyan a kormány részéről később finomítottak a megjegyzésen, de ezzel már aligha lehetett menteni, ami elveszett, vagyis a bizalmat.

A kormányszóvivő nyilatkozata után a "mészárlás" folytatódott a tőzsdéken, a "csökönyös ostobaság" - írja az FT - 100 bázisponttal felküldte az ország csődkockázati mutatóját. "Billiók úsztak el a globális pénzügyi piacokon. - tette hozzá a lap - Hoppá."

A Financial Times megjegyzi, Magyarország még 78% GDP arányos államadóssággal is jobb helyzetben van, mint Görögország. Bár a jelentős devizaeladósodottság miatt az önálló fizetőeszközből fakadó lehetőségek nem igazán kihasználhatók, vagyis nem valódi opció az, hogy az ország fizetőeszközét leértékeljék.

Az epizód lecke kell legyen a kormány számára, még ha drága volt is. Már kormányra kerülése előtt és azt követően is számtalanszor bírálta a magyar jegybank elnökét, Simor Andrást, és kifejezte, távoznia kell. Simor bírja a piac bizalmát, eltávolítása igen kockázatos lenne - véli az üzleti lap - "Az ideges piac először lő, aztán kérdez."

Ismét külföldi címlapokon Magyarország

A kormány politikusainak elmúlt napokban tett kijelentéseit (Kósa Lajos csütörtöki, Szijjártó Péter pénteki, Varga Mihály szombati mondatait) a vezető külföldi sajtó mindvégig szoros figyelemmel követte. A hétvégi fejlemények is "a címlapra küldték" Magyarországot, a The Wall Street Journal és a MarketWatch is külön cikkben számol be a történtekről, kiemelve: az új kormány is ragaszkodik az eredeti hiánycélhoz.

A WSJ értesülései szerint pénteken vezető európai politikusok keresték meg telefonon az egy hete hivatalba lépő kormányt annak érdekében, hogy Magyarország tartson ki a fiskális konszolidáció útján.

 

A The Wall Street Journal címlapja 2010. június 7-én

 

Klikk a képre!
Klikk a képre!

 

A MarketWatch címlapja 2010. június 7-én

 

 

A CNBC címlapja 2010. június 7-én
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.