Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Műfogsort divatból hordasz, mi?

2009.07.16

Augusztustól sztómások, felfekvéses és mozgásképtelen betegek, egy sor gyógyászati segédeszközre szoruló ember kerülhet még nehezebb helyzetbe. Egy rendelettervezet szerint ugyanis kevesebb támogatást kapnak.

Zsuzsának évek óta egy alaplap és az ebbe beépített zárszerkezetre pattintható műanyag zsák jelenti a belépőt a társasági életbe. E segédeszközök nélkül nem tud emberek közé menni. Sztómás. Hasfalra kiültetett béllel él. Akárcsak a többi, mintegy tízezer sorstársa.

- Sztómazsák híján a betegek nagy része inkább éhezteti magát, hogy ne legyen székelési ingere. Az OEP most a háromhavonta járó 180 zsák helyett már csak 150-et adna, így a rászorulók naponta csak másfél zsákra jogosultak. Az emberileg és szakmailag is elfogadható a napi kettő. Emiatt vagy nem tudják elhagyni otthonaikat, vagy koplalni kénytelenek, hogy a szervezet ne termeljen salakanyagot - mondja Horváth Gyula, a Magyar ILCO Szövetség tiszteletbeli elnöke, aki szerint Európában példátlan, hogy ennyire megalázó megszorításokkal nyomorítsák a rászorulók életét. A sztómások, akik eddig térítésmentesen jutottak zsákokhoz, bőrvédő kenőcsökhöz - most a 98 százalékos támogatási körbe kerültek, viszont forintban ők veszítik a legtöbbet, mert ezzel havonta 20 ezer forint lehet a többletkiadásuk.

- Két éve kerestem föl Gyurcsány Ferencet azért, hogy lobbizzak a betegeinkért, a napi két sztómás zsákért. A miniszterelnök azt válaszolta, hogy azért kell fizetni valamit mindenkinek, mert az emberek nem becsülik meg azt, ami ingyen van. Végül sikerült meggyőzni a miniszterelnököt. Mi sztómások ugyanis mindenképpen megbecsüljük az eszközöket, amelyek segítenek rajtunk, hiszen ezeknek köszönhető, hogy egyáltalán emberek közé mehetünk - teszi hozzá az elnök. A rendelettervezet egyébként a sztómások szinte teljes terápiás körét érintené, hiszen a hárommilliárdos éves keretből több mint hatszázmilliót vonna el az átalakítás.

Az érintettek szerint más érthetetlen lépéseket is tartalmaz az új támogatási rendelet. Jóbai Zsolt, az Orvostechnikai Szövetség egyik vezetője mondja:

- A rendelettervezet szó szerint azt írja: a kialakult felfekvések kezelésére mozgásképtelen betegeknek például már nem elegendő egyetlen orvos javaslata, a háziorvosát is meg kell keresnie. Hogyan gondolják, hogy a mozgásképtelen beteg szakorvoshoz megy, utána meg a háziorvosához, hogy segítséghez jusson? A fekélyeket, mélyebb sebeket sem lehet majd a szakmailag előírt sebkezeléssel ellátni, mert az erre tíz éve használt kötszer már nem írható fel - említ példákat Jóbai Zsolt.

Súlyos érvágásra számíthatnak a fogorvosi ellátásra szorulók is. A jövőben ugyanis megvonják, illetve csak súlyos betegségek, balesetek esetén engedélyezik a műfogsorok, illetve fogszabályzók támogatását. A tervek szerint ki kell majd fizetni egy-egy protézis teljes árát. Ami pedig a szemüvegeseket illeti: esetükben csak hat dioptrián felül jár majd költségvetési hozzájárulás. A súlyos látáskárosodottak számára rendelhető eszközök támogatása megmarad.

Megszűnik a hallássérült gyerekek ingyenes készüléke, szüleiknek két százalékot kellene a tervezet szerint a hallóeszköz árából átvállalniuk, a felnőtteknek pedig már 30 százalékot. Az ortopéd cipőt viselőknek az eddigi húszszázalékos önrész helyett az ár felét kell állniuk.

A tervekről egyelőre a minisztériumban nem nyilatkoztak, a szakmai szervezeteknek tegnapig kellett véleményezniük az anyagot, amit az Egyenlő Bánásmód Hatóságának is megküldött a tárca. Demeter Judit, a szervezet vezetője azt mondta: sok esetben, mint például most is, hiába hoznak embereket nehéz helyzetbe, a hatóság nem jogosult ezeket a szempontokat mérlegelni. Ők csak azt nézhetik, hogy két, nagyjából azonos lehetőségű, akár fogyatékkal élő ember közt van-e hátrányos megkülönböztetés. A rendelettervezet kapcsán jogsérelmet legfeljebb csak az ombudsman mondhatna ki.

Ezzel a tizenegy pontos intézkedéscsomaggal a kormány 10,4 milliárd forintot takarítana meg, illetve hasznosítana másként ezen a piacon

* * *

Ismét egy kiváló példa arra, hogy ezek a politikusok nem teljesen normálisak. Nem a javaslattevő köztisztviselőt kell elővenni, hanem a politikust, a minisztert, aki kiadta az ukázt, hogy faragni kell! Gyurcsány sem normális, ez az a baromság, ami miatt én nemmel szavaztam a vizitdíj ügyében. Ferit ezen beszólása után jól orrba kellett volna vágni, majd bemutatni neki a fizetési papírokat, amin rajta van levonásként a 6%-os munkavállalói és az 5%-os munkáltatói egészségbiztosítási járulék. Ingyenes neked a segged alatt lévő Audi, az! Spóroljál a sztómazsákodon, egyél kevesebbet, máris nem kell annyi! Műfogsort meg divatból hordasz, mi? Meg szódásszifon szemüveget, meg ortopédcipőt!? A felfekvéses beteg orvoshoz való küldése pedig non-plus-ultra! Mindezt 10 milliárd forint miatt! Tragédia, ami ebben az országban folyik! EZ a szociális kérdés, nem az erőmű fenntartása!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.