Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Emiatt jutottunk ide ahol most vagyunk

2009.06.22

Most komolyan ehhez mit szóltok?! Még múlt heti Népszabi cikk:

Keleti György: megmenekült a bezárástól a Vértesi Erőmű

A szerdai kormányülésen pozitív döntés született a Vértesi erőmű ügyében - tette közzé Keleti György országgyűlési képviselő nyilatkozata alapján Oroszlány polgármesteri hivatala szerdán.
MTI| 2009. június 17.

Az Önkormányzati Sajtószolgálat honlapján közzétett közlemény szerint, a képviselő ennél többet nem kívánt nyilatkozni az oldalnak, de csütörtökön részletes tájékoztatást ad az oroszlányi városi televízióban. Keleti György korábban elmondta, a Magyar Villamos Művek megvizsgálta a 2100 főt foglalkoztató Vértesi Erőmű azonnali, vagy novemberi bezárásának lehetőségét.

A politikus hozzátette, mivel az erőmű működtetése nemcsak gazdasági, hanem szociális kérdés is, ezért lehetőséget kapott Bajnai Gordontól, hogy javaslatokat tegyen a Vért további működésére, mivel a miniszterelnök elkötelezett a munkahelyek lehetőség szerinti megőrzése mellett, de a gazdaságosabb működést is szükségesnek tartja.

A politikus tájékoztatása szerint, a cég életben tartásához havi egymilliárd forint szükséges, mert a megtermelt áramot a vállalat kétszer annyiért tudja előállítani, mint amennyiért eladja. Az erőmű már megvált 240 erdélyi bányásztól és a napokban jelentették be, hogy év végéig további 300 fős létszámleépítésről egyeztek meg a szakszervezettel.

* * *

Nem azért hozom fel, mert ezzel lehet, hogy kétségessé válik az aktuálisan éppen az erőmű további sorsáról végzett munkánk értelme, hanem mert van pofájuk politikusoknak felvállalni egy ilyen szemétséget. Az MVM komoly próbálkozásai ellenére (többszöri, több milliárd forintos fejlesztés, eladásra való előkészítés, szerződéskötésig való eljutás) nem sikerült olyan megoldást találnia, amivel ez az erőmű tovább működhetne úgy, hogy ne kelljen se az MVM-nek, se az adófizetőknek súlyos milliárdokat beletolni évente (!) annak működésébe. Ahogy a cikkben is olvasható KÉTSZER annyiért tudja előállítani, mint amennyiért el tudja adni az áramot!!!!!!! "A cég életben tartásához havi egymilliárd forint szükséges". Akkor számoljunk: 1000,000,000.- / 2100 = 476,190.5/dolgozó. Akkor most mi a rossebnek nem zárjuk be az erőművet és fizetünk - mondjuk - két évig HAVI bruttó 476,000.- forintot minden elbocsátott dolgozónak??? (SŐT ezt nettóban is megkaphatnák, mert az adó rész úgyis visszafolyik az államkasszába!) Ez ezen a szinten már NEM szocális kérdés! Az MVM elmondta, hogy nincs szükség az erőmű kapacitására se, annyira kicsi az aránya a termelésen belül, hogy gyorsan lehetne pótolni. Csak az elmúlt három évben 35-40 milliárd forintot (!) lapátoltak bele az erőmű működésébe!! Ezek után van pofája ennek a majomnak kiállni és még büszkének is lennie arra, hogy elérte a miniszterelnöknél, csak azért, hogy a választókörzetében egy piros pontot szerezzen?! Úgy tűnik, hogy a SZOCKÓK még mindig nem értik, hogy éppen az ilyen döntéseik nyomán jutottunk ide, ahol most vagyunk! És még hány ilyen van: MÁV, BKV, kórházak, MTA stb., így folyik el évente kb. 400-500 milliárd forint a nagy SEMMIRE, értelmetlen, buta, hatalmi, korrupt politikai döntések következtében!!! Az ilyenek takarodjanak ki a parlamentből!!!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

az nem a politika hibája

(Wilibald, 2009.06.23 11:48)

... hogy az erőműre nincs szükség, egyszerűen túlhaladt rajta az idő. Elavult technológiával, drága nyersanyagból termel. Ahogy írtam, azt a pénzt, amivel az elmúlt években dotálták az erőművet, nyugodtan fordíthatnák az ott dolgozók átképzésére. Havi közel félmillió forintból nagyon is jól lehet átképezni, meg kompenzálni az elbocsátottakat. De akkor legalább vége lenne ennek pénzpocsékolásnak 2 éven belül... A politikusokat pedig láthatóan csak az érdekli, hogy a következő választásokon a helyiek ismét a parlamentbe juttassák.

mármegintcím

(CSuck, 2009.06.23 11:02)

Nem szoktam a politikai-gazdasági dolgokhoz hozzászólni, mert nagyon nem az én asztalom..de ezzel egyetértek..mármint, ha valami nem termel, csak pénzt visz, az nem gazdaságos, gazdasági válságban ezeket tehát parkolópályára kell állítani..mindamellett nagyon sajnálom az ott dolgozókat, mert ők nem tehetnek arról, hogy a kormány impotens hülyékkel van tele. De most komolyan: a politikusok szakmailag értenek egyáltalán valamihez is?..vagy ha én ezt felfogom, hogy rossz, akkor politikusnak túlképzett vagyok?!...