Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A FIDESZ így akarja megmenteni a devizahiteleseket...

2010.06.03
Kósa: "szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét"

Megdöbbentően negatív kijelentések sorozatát tette a Napi Gazdaság mai konferenciáján Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, amikor úgy fogalmazott: Úgy tűnik az átadás-átvétel alapján, hogy a közvetlen államcsőd elkerülése a cél jelenleg, szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük. Legfeljebb két évre szóló kríziskezelést hirdet meg a kormány a hétvégén és jövő héten - mondta Kósa. Ennek részeként a gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztésére is sor kerülhet.

Azonnali válságkezelés, új gazdaságpolitika

A Fidesz vezető politikusa a "sokkal rosszabb a helyzet, mint gondoltuk" típusú kommunikáció alátámasztására a Napi Online beszámolója szerint rámutatott: van olyan igazgatási ágazat, ahol júniusra már nem tudunk bért fizetni, mert elfogyott az erre elkülönített keret. Most nem lehet semmi konkrétumot mondani, hiszen a hét végén és a jövő héten dől el, mit is lehet kezdeni. Az bizonyos, hogy vészhelyzet van - hangsúlyozta.

Most, mivel süllyed a hajó, bármi áron azonnali lépéseket kell tenni. Általános válságkezelést nem lehet alkalmazni, teljesen új alapokra kell helyezni a gazdaságpolitikát - szögezte le.Kósa, aki szerint a kényszerhelyzet miatt bizonyos gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztésére is sor kerülhet átmenetileg.

Kósa úgy vélte: a krízis időszakára egy átmeneti, legfeljebb két évre szóló forgatókönyvet kell megalkotni - ebben valóban szükség lehet a nemzeti egyetértésre. Ezt követheti egy hosszabb távú terv. Alapjaiban kell újra gondolni a teljes gazdaságpolitikát: a rendszereket alapjaiban kell megreformálni, így a közbeszerzéseket, az önkormányzatok struktúráját is.

Eddig Magyarország szembe ment a trendekkel - mondta a polgármester, aki szerint ugyanakkor azok az országok voltak sikeresek a válságmenedzselésben, akik nem fogadták el a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előírásait.

"A túlélés a legfontosabb"

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy jelentősen csökkenteni kell a vállalkozások adóterheit - mondta Kósa. Azt a kérdést, hogy miből, értelmetlen feltenni, hiszen pillanatnyilag a túlélés a legfontosabb - hangsúlyozta. A görög példa arra ad lehetőséget, hogy Magyarországot sem hagyják majd elsüllyedni, vagyis ezeknek a lépéseknek az árát le fogja nyelni Európa - vélte a politikus hozzátéve, hogy máskor nyilván nem nyelnék le, de ez most más időszak, most együtt kell működni.

  A fenti kijelentések mellett érdemes megjegyezni, hogy a Magyar Nemzeti Bank tegnap közzétett inflációs jelentése egyáltalán nem mutatott rá drámai államháztartási finanszírozási helyzetre, illetve közvetlen csődkockázatra.

2010.06.02 10:00
MNB: lassabban, de elérhető a 3%-os inflációs cél (3.)


2010.06.02 10:05
Magasabb lesz az infláció, a növekedés és a költségvetési hiány is


Az államcsőd kockázatot a piaci szereplők sem tartják most jelentősnek, erre utal, hogy a csődkockázat elleni biztosítás piaci árazása (pl. 5 éves CDS-felár) most lényegesen alacsonyabb szinteken mozog (250 bázispont körül), mint 2009 tavaszán (600 bp körül), amikor az államcsőd valóban jóval nagyobb esélyű volt.

A jelek szerint a Fidesz kommunikációját nem hatja meg, hogy az utóbbi hetekben már egyre inkább értetlenül állnak az indokolatlanul negatív kijelentések előtt a külföldi és hazai elemzők is.

2010.05.31 11:55
Veszélyes kommunikációs játék (Concorde)


2010.05.25 16:59
Értetlenül állnak a Fidesz jelzései előtt Londonban


2010.06.01 14:01
Nem kellene erőltetni a csontváz-retorikát (Barclay’s)


A fentiek alapján két kérdés adódik:

1. Miként fogadja a piac, hogy a kormány államcsődveszélyben látja az országot?

2. Milyen kormányzati szándékok kommunikációs megalapozását szolgálja a Fidesz stratégia?

A két kérdésre ellentétes válasz születhet. A piaci reakció az ignorálás, vagy a negatív megítélés erősödése lehet az adósságválsággal küszködő Európában. Ugyanakkor a kormányzat a korábbi ígéreteiből való (meglehetősen erőltetett, kiszámítható, de mégis veszélyes formában történő) kitáncolását is jelentheti a Fidesz mostani furcsa kommunikációja. Ezt pedig a piac akár kedvezően is értékelheti - legalábbis, ha gyorsan kiderül valami a gazdaságpolitikai szándékokból.

Néhány napon belül tisztábban láthatunk, mikor a Fidesz előáll a csontvázbizottság eredményeivel és a rá adott reakciókkal. Két igazán fontos kérdés ezzel kapcsolatban:

- teljesen visszavonja-e adócsökkentési ígéreteit a Fidesz?

- milyen lesz a viszonya az IMF-hez? "Olyan nagy a baj, hogy szakítunk az IMF-recepttel" vagy "Olyan nagy a baj, hogy mégis megfogadjuk az IMF tanácsait"?

Kósa fenti szavaiból nem egyértelmű, hogy az IMF-fel (és az EU-val) kapcsolatos együttműködés fenntartása mellett, vagy inkább az ellen érvel. Ha ellene, akkor az azért különösen érdekes, mert éppen tegnap érkezett Budapestre informális egyeztetésekre egy IMF-küldöttség.

A nemzetközi hitelcsomaghoz való hozzáállásról, illetve a Fidesz előtt álló döntésekről bővebben tegnapi elemzésünkben írtunk:

2010.06.02 08:40
Hatalmas összeg múlik a Fidesz közelgő döntésein

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.