Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bukási spirálba kerülhet az MSZP

2009.05.11

Véget ért az időközi polgármester-választás Pécsett, melyet Tasnádi Péter korábbi városvezető január 27-i halála miatt tartottak. Páva Zsolt, a Fidesz–KDNP jelöltje a szavazatok több mint 65 százalékának elnyerésével győzött a választáson.

Az előzetes eredmények alapján a győztes 36 570 érvényes szavazatot (65,83 százalék) kapott, míg Szili Katalinra, az Országgyűlés elnökére, az MSZP jelöltjére 18 981-en (34,14 százalék) szavaztak. 561 szavazat érvénytelen volt, 36 hiányzott. A 152 ezer lelket számláló Pécs 127 198 választópolgárából 56 148-an járult az urnák elé, ez 44,14 százalékos részvételt jelent.

A Fidesz olyan körzetet is megnyert az Uránvárosban, ahol 1990 óta mindig a baloldal győzött. Egyetlen szavazókörben sem nyert Szili Katalin házelnök.

„Ha igaz, amiről beszéltem, nevezetesen, hogy a választás jó tesztje annak, hol áll ma, 2009-ben a baloldal 2006-hoz képest egy - most már esetleg mondhatjuk: volt - szocialista fellegvárban, akkor a helyi következtetéseken túl kivételesen bátrabb kijelentéseket is tehetünk” – mondta az Indexnek Török Gábor, a Vision Consulting vezetője, elemző.

Három évvel ezelőtt az MSZP nem országos frontpolitikus jelöltje az „őszödi hangulatban” úgy is nyerni tudott a fideszes Páva Zsolt ellen, hogy az MDF és az SZDSZ önállóan indult. Most a Szili mögött álló „miniolajfa” (MSZP–SZDSZ–MDF) szenvedett katasztrofális vereséget, ami nem csupán a házelnök amúgy jelentős személyes kudarca, hanem elég erős tesztje annak, hogy a Fidesz egy ma megtartott téttel bíró választáson szinte az egész országban verhetetlen lenne – még akkor is, ha vele szemben az összes többi párt felsorakozna.

Nem lepné meg Törököt, ha a vasárnapi eredmény gyorsabb fokozatba kapcsolná a szocialista „bukási spirált”, azaz felerősödne a párton belül már ma is jelentős pánikhangulat és a „süllyedő hajó”-gondolat. A pécsi eredmény további fontos üzenete lehet a két kisebb parlamenti pártnak, hogy az MSZP-vel való szoros együttműködés a kudarc választása: lehet, hogy a Magyar Olajfa így már azt megelőzően elhervad, hogy egyáltalán életre kelhetne.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

nem meglepő

(Csárli, 2009.05.12 08:54)

Apunak még akkor mondtam, hogy szinte tutira a Páva fog nyerni,amikor még nem is volt biztos, hogy a Szili indul-e ellene...Maradjunk annyiban, hogy ha pécsi lennék és pisztollyal álltak volna mögöttem, hogy szavaznom kell, akkor én is a Pávára szavaztam volna...két béna közül talán a kevésbé rossz, és kevésbé nagy arc..és INKÁBB pécsi!!!