Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bächer és Tóta W.

2009.08.19

Vörös T. Károly, a Népszabadság főszerkesztője szerint Bächer nagy port kavart cikkét azért nem közölték, mert rossz volt... Ezt nem tudom megítélni, de a tartalmával egyetértek.

 

Bächer Iván: Séta

A fasisztákra fogok szavazni, döntöttem el, mire a Körútra kiértem. A fasisztákra leszek muszáj szavazni. Nem tehetek majd mást. Rájuk kell szavaznia minden tisztességes, demokratikus magyar polgárnak. Másképp nem lesz soha tisztességes, demokratikus polgári Magyarország.

Túl kell esni rajtuk. Emberek fognak meghalni, amint hogy már eddig is haltak meg emberek. Valószínűleg még sokan fognak meghalni, egészen pontosan: sokan lesznek megölve.

De polgárháború az nem lesz. Ahhoz két fél kell. Itt viszont csak egy van, csak egy veselkedik, csak egy akar vért, és csak egynek van fegyvere. Mert fegyverkeznek, ez immáron kétségbevonhatatlan tény.

Tulajdonképpen akkor kerekedtem fel, akkor indultam mégis útnak, amikor elébem tették a dokumentet: fegyverkeznek. Ügyesen, okosan. Olyanokat toboroznak, akiknek van fegyverviselési engedélyük: obsitos rendőröket, katonákat, biztonsági őröket, derék vadászokat.

Sejtettem ezt, de most már meg is bizonyosodtam róla. Gondoltam, akkor mégis elnézek.

Aznap délelőtt jött a levél, civilszervezettől, fölhívás antifasiszta tüntetésre, kétségbeesett, dörgedelmes szavakkal, eddig és ne tovább, nem tűrhetünk tovább, tenni kell, föllépni, tiltakozni, megmutatni, hajrá Fradi, és így tovább.

Azt nem értettem, miért a zsinagóga elé kell szervezni egy antifasiszta tüntetést, mi köze az antifasizmusnak a zsinagógához, de gondoltam aztán, ott volt hely, elvillamosoztam, troliztam szépen addig.

Aztán, mikor odaértem, már oldalogtam is tova. Jó, ha harmincan álldogáltak ott, de ami a nagyobb baj: rögtön a főhelyen egy szocialista politikus feszített.

Hát azt már nem.

Már mentem is a Wesselényi utcán a Nagykörút felé.

Akik a nyakunkra hozták a fasizmust, azokkal nem fogok együtt tüntetni ellene.

Hát mi közöm lehet nekem ezekhez, ezekhez a hitvány, gyáva senkikhez? Akik tömeggyilkosoknak emelnek állami díszsírhelyet, és aztán azt koszorúzzák rendületlenül?

Eddig azt lehetett mondani legalább: egyik is lop, másik is lop, de emezek legalább nem rasszisták, nem nácik. Radnóti gyilkosának díszsírhelye, Dunaszerdahely és Miskolc után már nem lehet mondani ezt se.

Ők antifasiszták? Hát ők idézték a kórt elő. Gyávasággal, kulturálatlansággal, hitványsággal és mindenekelőtt: az eszelős korrupcióval.

Ahol felbukkannak, ott lopás esik. Metró: lopás. MÁV: lopás. Posta: lopás. Autópálya: lopás. BKV: lopás. Villamos művek: lopás. Margit híd: lopás. És ez itt, a hetedik kerület: lopás.

Nem tudnak lopás nélkül lenni már.

Javíthatatlanok.

Átballagtam a Rumbach Sebestyén utcán, és újra elámultam a romvároson. Amelynek polgármestere lassan fél éve börtönben ül. Miről beszélünk? Nincs miről beszélni. Ezek javíthatatlanok. Szili Katalin fog újítani majd. Aki olyan, mint a cigány lova; újra és újra nekigyalogol a falnak, de nem vak, csak bátor.

Megyek a Dob utcán, és arra gondolok: ha én ennyire utálom őket, mennyire utálhatják őket a többiek.

Odaérek a kiglancolt Gozsdu udvar kapuja elé. Kivételesen nyitva van. Mert nem szokott nyitva lenni. Nehogy átjárjon valaki a világörökség átjáróházán. De úgy látszik, rájöttek, hogy ez senkit sem zavar. Lakója ugyanis nincsen a házmonstrumnak. A boltok, irodák is kivétel nélkül üresek. Beleloptak a romvárosba egy kísértetházat.

Végigsétálok a Király utcáig. Kong a ház. Megcsinálták a semmit.

Nem kár értük.

Jöjjenek a derék nácik. Legalább tiszta lesz minden. Tiszta lesz a mocsok. Borzalmas lesz, de egyértelmű.

Ballagtam a rommá tett romvárosban a Kiskörúttól a nagy felé.

Némely romon vakító tábla jelzi: műemlék. A városvédők igyekezetének kicsiny kis nyoma. Rájuk sem hallgattak, amint hogy nem hallgattak senkire. És nem hallgatnak még ma sem. Elveszítenek mindent és mindenkit, de nem zavarja őket.

Eszembe jut, mennyi fiatal volt 2006-ban a két választási forduló között az Andrássy úti nagygyűlésen.

Egy év se kellett és elzuschlagosították őket.

Az akkori ifjúszocialisták tömegesen mentek panaszra a szocialista tótumfaktumokhoz: jelezték, hogy van itt egy fiatalember, aki lop, csal és hazudik, és tönkre fog tenni mindent. A „nagy öregek” meg összehívták az ő etikai bizottságukat, aztán mosolyogtak atyain: ne törődjetek vele, menjetek csak szépen haza, gyerekek.

És a gyerekek elmentek.

Csak éppen nem haza. Otthagyták a hitvány pártot, és elmentek szépen tanulni, üzletelni, elmentek külhonba zömmel; az egyetemisták, a fiatalok, a műveltek, a nyelveket tudók elmentek mind.

2006-ban ezerkétszáz ifjúszocialista volt, egy évre rá nem maradt ötven se belőlük.

Így fiatalítottak Hillerék, Lendvayék, Sziliék. Akik most újítanak. Eddig mit csináltak?

Hagyták, hogy csinálja az emberük tovább. És most hagyják, hogy a börtönben rohadjon el. Nekik nincsen közük, ők nem tudtak semmiről. Rájuk szavazzak? Akik a maguk emberével is így bánnak el? Hát nem.

Jöjjenek a nácik. És akkor ezek elmennek legalább.

Nézem a Zeneakadémiát. El fogják lopni ezt is, ha maradnak. Csinálnak belőle szállodát. Mert ellopnak mindent, ami érték, ami kultúra, ami magyar.

Kisütés. Azt mondják, hogy a laptopok akkumulátorát ki kell sütni néha. Teljesen. És akkor lehet újra tölteni, lehet kezdeni mindent elölről. A nulláról. De ahhoz le kell nullázni az egészet.

Hát azt kell csinálni itt is. Ha öt képviselőjük marad, akkor az az öt régi lesz. Azok, akik miatt ide jutottunk. A fasizmus küszöbére.

És annyi pofon, padlófogás után, csinálják tovább.

Javíthatatlanok és menthetetlenek.

Egyféleképpen lehet szabadulni tőlük. A Jobbikra kell szavazni.

Kiérek a Körútra, megnyugodva kapok a villamosra.

Talán ma még haza is érek.

 

Tóta W. Árpád: Mint a mókus

Édes, nehéz botrányszag terjeng, lopásillat. A vízállásjelentés szerint a közfelháborodás elérte a szezonális maximumot, a nyár vezényszava a végkielégítés. Olvasó beír, bekommentel, hallgató és néző betelefonál, ő ezen fel van háborodva, szerkesztő úr, ehhez szóljon hozzá, ezt írja meg, akurvaanyjukat. Amikor a nép jajveszékel és darvadozik. Ezek meg viszik a százmilliókat, veszik az uradalmakat, hát mi folyik itt? Szerkesztő úr persze szorgosan hozzászól, tényfeltár, felelőtlenül gerjeszti a közhangulatot, hitetlenkedik, álnaivkodik.

Pedig ez a hullám szükségszerűség. Egyszerűen nem volna logikus, ha most az MSZP nem próbálná hazavinni a rézkábeleket is.

Amikor az ember kirándulni indul, előző este gondosan összekészíti magának, amire szüksége lehet az erdőben. Ennivalót, meleg ruhát, bicskát, hosszabb utakra hálózsákot, sátrat, bankkártyát, mobiltöltőt. Kiszámolja, mi kell egy napi, három napi vagy négy évnyi táborozáshoz. Ha tudja, hogy minimum négy évre van a következő benzinkút, akkor a pillepalackokba is benzint tölt, még a szájába is vesz egy kortyot. Ezt az erényt előrelátásnak nevezik, és az ember minimum Aesopus óta csodálja, sőt példaként állítja a télire bespájzoló állatokat, mint a hangyát vagy a mókust.

A szocialista párt csomagol, ez történik. Gondterhelten néznek a négy szűk esztendő elébe, és tudják, hogy ha nem szívnak a púpjukba elég tartalékot, akkor lehet abból nyolc vagy tizenhat év is. Hiszen tudományosan bizonyított tény, hogy pártot, főleg tömegpártot csak lopott pénzből lehet fenntartani, győzelemre vezetni, vagy legalább a parlamentben maradni. A hivatalosan kifizetett pénz semmire sem elég, tehát a politikai szektor a mezőgazdasághoz meg az építőiparhoz hasonlóan svarcban működik.

Mivel mégsem illendő egyenesen a pártkasszába átutalni a költségvetésből, a lopott pénz átfolyik néhány csatornán (avagy proxyn). Az egész jelenség ismert, már-már történelmi távlatból vizsgálható, ugyanis pártfinanszírozási ügynek bizonyult a klasszikus Tocsik-ügy is. Nem szerencsétlen Márta asszony tett zsebre nyolcszázmilliót, hanem a nagyját utalta is tovább a szocialista párt kasszájába. Igaz, ő is jól járt volna az eredeti terv szerint, de végül azért a kicsi pénzért neki kellett elvinnie a balhét, és róla nevezték el a botrányt. A tartótiszt meg röhögött a bajszába.

A jutalékok jelentősen emelkedtek, ahogy a kilapátolt összegek is, meg a pártfinanszírozás költségei. A korrupciós hálózatok prominensei nagybirtokkal, kúriával villantanak. A kormány radikális válságkezelő lépései körül enyhült a szoci pusmogás. Hagyják Bajnait, csinálja, ami szerinte jó lesz, viszont az alku aligha lehet más, mint hogy cserébe hagyják őket is csomagolni. Az MSZP-nek tízmilliárdokat kell összetakarékoskodnia ahhoz, hogy a bukás után fenntartsa magát, és bírja a versenyt a hálózati árammal működő ellenféllel. Ők maguk se tudják, mennyi munícióra lesz szükségük, úgyhogy felső határ nincsen, nem szalaszthatnak el semmilyen alkalmat. Pár százmillión hőbörög az ország, pedig az a jéghegy pöcse csak, a jelentéktelen rezsi. A tranzakciós költség.

Lesz még ez ennél cifrább, és a választásokig már nem fog abbamaradni. Nem tud. Utána pedig kezdődik újra nulláról, sőt mínuszból.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.