Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az AAM közleménye az ITD tender kapcsán (3. rész)

2009.09.02

A történet 1. része, 2. része.

...a GOP-3.3.1.-08-2008-0001 (PRO NOVUM 2010) "Az ITD Hungary Zrt. részére szektorális tanácsadás" tárgyú nyílt közbeszerzési eljárással kapcsolatban, amelyre az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. konzorciumvezetőként nyújtott be pályázatot.

A közbeszerzési eljárás eredményhirdetésében a döntést meghozó ITDH az AAM vezette konzorciumot a 2. helyre rangsorolta, míg az eljárás győztesének a BD Network Kft.-t hirdette ki. Történt ez annak ellenére, hogy a feladat szakmai sajátosságaihoz illeszkedő ajánlati árunk közel fele volt a tanácsadó szakmában ismeretlen BD Network Kft. árának. Az eredményt és az értékelést összegző jegyzőkönyv tanúsága szerint szakmai ajánlatunkat meglepően alulértékelték, míg a győztesnek kihirdetett cégét az első helyre sorolták.

Az eljárás eredménye és hivatalos indoklása kétségeket keltett bennünk, ezért éltünk a Közbeszerzési törvény adta betekintési jogunkkal, amely során megbizonyosodtunk arról, hogy a nyertes cég mindössze 6 oldal terjedelmű ajánlatának szakmai színvonalát lényegesen felülmúlja a konzorciumunk által benyújtott ajánlat.

A több mint 80 oldal terjedelmű szakmai ajánlat az AAM és a GKI több évtizedes szakmai múltjára támaszkodik, és ennek fényében még szembetűnőbb a fél éves múlttal rendelkező győztes cég tapasztalathiánya, valamint ajánlatának az elvégzendő feladat nagyságához és jelentőségéhez viszonyított aránytalansága.

Szakmai és pénzügyi ajánlatunk számos konkrétum tekintetében jobb, részletesebb, tartalmasabb, pontosabb, módszertanilag sokkal megalapozottabb, valamint pénzügyileg lényegesen kedvezőbb.

Mindezek alapján megdöbbentőnek és szakmailag vállalhatatlannak tartjuk a hivatkozott közbeszerzési eljárásban meghozott döntést!

Álláspontunk szerint méltatlan az a gyakorlat is, ahogyan az illetékes minisztérium, illetve az ITDH az eljárás kihirdetett eredménye kapcsán az utóbbi napokban előállt helyzet hatására a Kbt. 99. § (3) bekezdésére való hivatkozással - a jogorvoslati határidő lejárta előtti napon - az eljárás eredménytelenné nyilvánításának útját választotta (link: ertesites.pdf).

Az csak az illetékes döntéshozók felkészültségének színvonalát jelzi, hogy ezt a Közbeszerzési törvény egy olyan pontjára való hivatkozással tették (Kbt. 99. § (3)), amely 2009. július 22. napján hatályát vesztette, vagyis a döntés jogilag semmis.

Az utóbbi időben több tenderben tapasztaltuk, hogy közbeszerzési eljárások során milyen módszerekkel lehetetlenítik el a szakmailag és pénzügyileg is legjobb ajánlatot adó vállalkozásokat, vagy éppen teremtenek olyan helyzetet, amikor az ajánlatkérő által un. "előre nem látható és elháríthatatlan ok következtében beállott lényeges körülményre" (pl. kormányzati szintű forrás átcsoportosításra) való hivatkozással egész egyszerűen az eljárást eredménytelenné nyilvánítják, ily módon biztosítva annak további lehetőségét, hogy a rendelkezésre álló forrást ne a szükséges feladatok végrehajtására, hanem más formában, (saját) "preferenciáknak" megfelelő módon "költsék el".

A hazai tanácsadói szakma legnagyobb, tisztán magyar tulajdonú, 10 országbeli tapasztalattal rendelkező regionális vállalatként fel kívánjuk emelni szavunkat ez ellen a gyakorlat ellen.

 

Vass Péter
közigazgatási szektorvezető

Budapest, 2009.09.02.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.