Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Aki dohányzik, nem kap segélyt

2009.04.28

Az Alkotmánybíróság azonban megsemmisítette az ezt elrendelő szabályt, de az ötlet másoknak is tetszik.

A helyi képviselő-testület szerint önhibának minősül, ha a kérelmező vagy családja nem művelik a házukhoz tartozó kertet, vagy rendszeresen élvezeti termékeket fogyasztanak, költekező életmódjukkal veszélybe sodorják a család megélhetését.

A polgármester a Népszabadságnak elmondta, hogy azoknak, akik dohányoznak, isznak, kávéznak vagy játékgépeznek, nem adnának segélyt.

Arra a kérdésre, hogy miként ellenőriznék ezt, Szabó László elmondta, hogy mivel mindenki ismer mindenkit, így ez nem okozna gondot.

 

* * *

Remélem lesz olyan politikus, aki felkarolja ezt a dolgot. Ehhez kapcsolódóan többször hangoztattam már, hogy az egészségügyben is be kellene vezetni - a gépkocsi-felelősségbiztosítás mintájára -, a kockázatokhoz igazodó, így eltérő mértékű biztosítási díjak fizetését lehetővé tevő konstrukciót. A szív és érrendszeri betegségek a leggyakoribb halálokok (lásd lejjebb), amelyek nem azonnal ölnek, tehát a kezeltetése is sokba kerül (mások sok adóforintjába), nem is beszélve a kieső munkáról. A dohányzás és a nem genetikai okra visszavezethető túlsúly egyértelműen kimutatható. Tőlem pl. az életbiztosításom megkötése előtt vért vettek, hogy tényleg nem dohányoztam-e. Igenis fizessen többet az, aki ÖNHIBÁJÁBÓL nagyobb kockázatot jelent... Az önkormányzat példájánál maradva, nem az elvvel van a gond, hanem, hogy a jogszabályokkal szemben megy. A szociális segély jogszabályban meghatározott ellátási típus, aminek feltételeit, gyakorlati alkalmazását nem írhatja felül egy önkormányzat. Ha az önkormányzat saját (!) hatáskörében egy új segély/járadék-típust hoz létre, annak feltételeit maga állapíthatja meg, de a szociális segélyét nem. Egy dologra mégis jók ezek a jogszabályba ütköző és/vagy alkotmányellenes lépések, hogy felhívják a figyelmet a parlamentben ülő majmok számára, hogy esetenként szemléletváltásra lenne szükség, és tenni kellene valamit. Türelmesen várjuk...

* * *

A leggyakoribb halálok Magyarországon a szív- és érrendszeri betegség, ezek egyharmada visszavezethető a dohányzásra, ugyancsak a vezető halálokok között találjuk a daganatos betegségeket is, amelyek kialakulásában szintén jelentős szerepe van az egyén magatartásának, életmódjának, étrendjének. Harmadik helyen az emésztőrendszer, negyediken a légzőrendszer betegségei, ötödik helyen pedig a balesetek állnak.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.