Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


II. Filmmaraton

2009.08.16

II. Filmmaraton

 

Kép

 

Kép

 Kép

Kép

 

 

 

Kép

 

 

Tudtad A VÉGZET TEMPOMÁRÓL hogy...

 

... cselekménye szerint ez az elsö film, 1935-ben játszódik?

...a végzet temploma és a szintén abban az évben készült Szörnyecskék ijesztö jelenetei miatt hozták létre a PG-13-as, vagyis 13 éven aluliaknak felnött kísérettel ajánlott kategóriát az USA-ban?

...Lucas a történetet az elsö film elözményeként írta meg, mivel nem akarta újfent a nácikat megtenni ellenségként, s az ötletei között szerepelt a Majomkirály (a Nyugati utazás címü kínai epikus mü föszereplöje) és egy kísértetkastély, ám végül a Sankara kövek megalkotásánál kötött ki?

...Spielberg szerette volna Karen Allent viszontlátni A végzet templomában Marion Ravenwoodként, azonban már megegyeztek Lucasszal, hogy minden filmben más lesz a nöi föszereplö?

...Willie szerepére Capshaw leszerzödtetéséig Sharon Stone volt az elsö számú választás?

...a Végzet temploma elsö jelenetei a sanghaji Obi-Wan klubban játszódnak?

...Pat Roach kaszkadör-színész, aki nagydarab rosszfiúként tünt fel Az elveszett frigyláda fosztogatóiban két szerepben is, a Végzet templomában háromszor látható: ö üti meg elsöként a gongot az Obi-Wan Klubban, ö próbálja megölni Jonest a szobájában a palotában és ö a rabszolgahajcsár a bányában? Harrison Ford mellett Roach az egyetlen színész, aki felbukkan a nyolcvanas években készült Indiana Jones-filmek mindhárom részében; a legújabb epizódban ez már csak azért sem volt lehetséges, mivel Roach 2004-ben meghalt.

...az indiai falu bölcsét játszó férfi nem beszélt angolul, így szövegét Spielberg utánzásával, hallás után mondta fel?

...a rendezö, Lucas és Frank Marshall executive producer mind felbukkannak egy pillanatra a film elején a reptéren?

...Ahogy Indiana Jones Lucas alaszkai malamutjáról kapta nevét, úgy Willie-t is egy kutya, Spielberg cocker spániele után keresztelték el, míg Picúr (eredetiben Short Round) Huyck ebével rokon ilyen módon?

...Az alkotók nem kaptak engedélyt az indiai forgatásra? A kormányzat szerette volna látni a forgatókönyvet, és azt is megkövetelték, hogy a maharadzsa szót ne használják, félvén, hogy a tartalom nem tükrözi kultúrájukat.

...A forgatás így Srí Lankán kezdödött meg, ahol az indiai falu díszleteként az ország központjában elterülö Kandy szolgált?

...az eredeti vázlatban szerepelt egy motorbiciklis üldözés a kínai Nagy Falon, azonban a kínai kormányzat nem adott engedélyt a forgatásra, így a szcénát felcserélték a repülös szökésre?

...Harrison Ford komoly hátsérüléseket szerzett az elefántok megülésekor, így öt héten át Vic Armstrong kaszkadör helyettesítette a különbözö felvételeknél?

...Ford az Elstree-ben is megsérült, mikor az a jelenet volt soron, melyben egy orgyilkos támad rá szobájában, ezért egy Los Angeles-i kórházba kellett szállítani? Mindezek ellenére Spielberg öt nappal a kijelölt 85 napos forgatási idö elött befejezte a munkát, 28 millió dollárból. (BOXOFFICE)

...Capshaw ruhája, amiben a nyitójelenet táncát adja elö (amit utolsóként rögzített a stáb), teljes egészében valódi, 1920-as és 1930-as évekbeli rózsafüzérböl készült, s mivel ilyen ritkaságról volt szó, csupán egy darab állt rendelkezésre? A film folyamán késöbb látható a különleges ruha egy fán száradni, miközben Indiana és Willie a tüz mellett ülnek. Balszerencsés módon, egy elefánt felfigyelt az öltözetre, s megkóstolni vágyta, ám még idöben sikerült megmenteni ahhoz, hogy némi beavatkozással helyrehozzák a megmaradt füzéreket. Anthony Powell jelmeztervezö tiszte volt kitölteni a hivatalos papírokat, s a „kár oka” részhez nem volt választása mást beírni, minthogy „megette egy elefánt”.

...Egy hatalmas kígyós jelenet ellenben nem készült el: a színésznö pánikrohamot kapott minden beállításnál, így végül Spielberg továbblépett, de tréfálkozva emlegeti azóta, hogy Capshaw csak azért ment hozzá késöbb, mert nem kellett megcsinálnia a jelenetet?

...a desszert, a hütött majomagyvelö valójában tejsodó és málnaszósz elegye?

...a csillés üldözést makettel és modellekkel oldották meg, több film bírásához módosított 35mm-es kamerák alkalmazásával? A barlangfal festett alufóliából készült, a csillék hangját pedig disneylandi hullámvasutak szolgáltatták.

...a függöhíd maga nem illúzió: egy a forgatás helyszíne közelében dolgozó brit mérnöki cég tervezte és építette meg a stábnak? Spielberg nem volt hajlandó megkockáztatni rajta az átkelést, így minden alkalommal másfél mérföldet utazott a szakadék túlsó oldalára.

...a hidat homokkal takarták be, hogy szakadáskor hátrahagyja belöle mását egy pillanatra, ezzel is régi mivoltát keltve? A lezuhanó szereplöket 14 bábu helyettesítette, amiknek kar- és lábmozgatását elem biztosította.

 

Kép

 

Tudtad AZ ELVESZETT FRIGYLÁDA FOSZTÓGATÓIRÓL hogy...

 

... cselekménye szerint ez a második film, 1936-ban játszódik?

... Spielberg a film föszerepre rögtön Fordot ajánlotta, azonban Lucas nem akarta, hogy a színész rendszeresen összefüggésbe kerüljön a filmjeivel, így Meggyözte a rendezöt, hogy keressenek valaki mást? Tom Selleck kapta meg a szerepet, akinek azonban végül le kellett mondania a feladatot a Magnum szerepe miatt.

...1973-ban, George Lucas megírta a The Adventures of Indiana Smith-t (Indiana Smith kalandjai)?

...Lucas Philip Kaufmannal osztotta meg ötletét, akivel több héten át együtt dolgozott, s az ö ötlete volt a szövetség ládája mint a cselekmény mozgatórugója?

...Spielberg és Lucas eltéröen képzelte el Jones személyiségét: míg Lucas egy bondi playboyt látott benne, addig Kasdan és Spielberg úgy érezte, a professzor és kalandor összetétel már önmagában is kellöen komplexszé tette?
...Spielberg sötétebb karakterisztikát vízionált; alkoholistaként jelenítette volna meg, hasonlóan Humphrey Bogart szerepéhez A Sierre Madre kincsében?

...A stúdiók vonakodónak mutatkoztak, mivel Spielberg elözö rendezése, a Meztelenek és bolondok bukásnak bizonyult, s nem bíztak benne, hogy a kért 20 millió dollárból tetö alá hozná a filmet? Még a szimpla forgalmazás elöl is kitértek, miközben az alkotók nagyobb bevételi részesedést és filmre szóló teljes körü tulajdonjogot irányoztak elö maguknak. Abbéli aggodalmak ellenére, hogy pusztán a nyitójelenet többe fog kerülni 20 millió dollárnál, a Michael Eisner irányítása alatt álló Paramount Pictures beleegyezett a finanszírozásba, azzal a feltétellel, hogy a Lucasfilm legalább további négy folytatást készít a stúdiónak.

...A forgatás 1980. június 23-án vette kezdetét a franciaországi La Rochelle-ben, a náci tengeralattjárós jelenetekkel; a vízijármüvet a szintén akkortájt forgott A tengeralattjáró címü filmböl vették kölcsön? A tengeralattjáró-bunker valódi volt, ami még a második világháborúból maradt fenn.

...a Lelkek Kútja-jelenethez hétezer kígyóra volt szükség, azonban a forgatáson ezek közül mérgezök csak a kobrák voltak, de az egyik stábtagot megmarta egy piton? Ahhoz a jelenethez, amiben Indiana szemtöl szembe kerül egy kobrával, egy üveglapot helyeztek Ford és a hüllö közé, ami részben láthatóvá válik a filmben, amikor a fény egy bizonyos szögböl vetül rá. Szerepével ellentétben, Ford nem irtózik a kígyóktól, ahogy Spielberg sem, de látván a rengeteg tekergözö állatot a díszletek között, „a hányinger kerülgette”.

...a nyitójelenetben valódi óriáspókok szerepelnek: Alfred Molinának türnie kellett, ahogy a hátára helyezik öket, de a nyolclábúak csak akkor mozdultak, amikor egy nöstény is közéjük került? Molina meglehetösen ijesztönek találta az élményt.

...a 6,7 méter átméröjü vándorkövet, ami elöl Indianának futnia kell, üveggyapotból készítették el; Spielberget olyannyira lenyügözte John Reynolds díszlettervezö megvalósítása, hogy arra kérte, növelje meg a szikla útját további 15 méterrel?

...az egyiptomi jeleneteket és azt, amelyben Indiana egy kanyonban a láda felrobbantásával fenyegetözik, Tunéziában rögzítették; a helyszínek közül számos köszön vissza a Csillagok háborújából, s a kihelyezett stábból is sokan dolgoztak mindkét filmen? Egy konkrét példát kiemelve, a kanyon pontosan ugyanaz a terület, ahol R2-D2-t megtámadják a jawák az elsö Star Wars-moziban.

...Sok improvizáció szorult a filmbe ezen szakaszban: az a jelenet, amikor Marion átöltözik és megpróbálja elhagyni Belloq sátrát, rögtönzött volt csakúgy, mint a teljes repülös megütközés. Utóbbi felvételekor Fordnak elszakadt egy ínszalag a bal lábában, mikor egy kerék áthajtott a térdén, de visszautasította az orvosi kezelést, s csupán jeget rakott rá.

...a Kairóban játszódó verekedési jeleneteket Kairouanban vették fel; Ford ekkora már vérhasban szenvedett? Elege lett, s nem volt hajlandó egy újabb küzdelemre a karddal támadó ellenféllel, s azt kérdezte Spielbergtöl, „Miért nem löjük le egyszerüen a szarházit?” A rendezö beleegyezett, félredobta a jelenet további részét, majd felvették, amint Indiana hamarjában lelövi az útjába álló, karddal hadonászó rosszakaróját.

...Ben Burtt, a hangeffektekért felelös vezetö szakember egy .30-30 Winchester puska hangját adta Jones pisztolyának; a film során hallható különbözö kézitusa-hangokat börkabátok és baseballkesztyük baseballütövel való püfölésével érték el. A Lelkek Kútja kígyóseregletének sziszegését sajtostepsikkel és szivacsokkal generálták, a láda kinyitásának zaját pedig vécétartály felemelésével imitálták.

...a Star Wars-sagára is betük, jelek, számok utalnak: ott a feliratos hidroplán, a Lelkek Kútjában heverö R2-D2, C-3PO és R2-D2 neve pedig a Frigyláda egyik hieroglifáján olvasható?

... a film mindössze 18 millió dollárból készült? (BOXOFFICE)

 

 

Kép

 

Tudtad AZ UTOLSÓ KERESZTESLOVAGRÓL hogy...

 

... Spielberg állítólag azért csinálta meg az Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag-ot, hogy "vezekeljen" a Végzet templomá-ért. Nem tudjuk, ez igaz-e, mindenesetre a harmadik részt ismét üdvrivalgás fogadta mind a közönség, mind a kritikusok részéröl. Abszolút értékben ez lett az eddigi legsikeresebb Indy-film, de büdzséjéhez képest ez hozta a legkevesebbet: alig tízszeresét 48 milliós gyártási költségének, azaz potom 474,2 millió dollárt. (BOXOFFICE)

...Három Oscar-jelölést és egy újabb aranyszobrot könyvelhettek el maguknak az alkotók ezért a filmért?

...a Grál titkához 1000 rettegett patkányon keresztül vezetett az út. A kifejezetten a produkció számára tenyésztett, garantáltan fertözésmentes patkányokat leszinkronizálták a filmben: csirkecsipogást használtak a patkányhangokhoz?

... Indiana Jonest Jim Steranko képregény-müvész tervezte? George Lucas javasolta a repülösdzsekit (ami Sterankót Lucasra emlékeztette), a fedorát -egy kalapfajta- (melyik emlékeztette öt Humphrey Bogartra a The Treasure of Sierra Madreban) és az ostort (Zorrót megidézendö). Steranko hozzáadta a Sam Browne övet- egy öv egy pisztolytáskával, és a khakiszínü ing és nadrágok.

...az inspirációt Indiana felszerelésének megalkotásában Charlton Heston Harry Steele-je adta a Secretben of Incas címü filmböl? Spielberg és Lucas kérésére a ruhatervezö egy jellegzetes sziluettet adott a karakternek a kalap megformázásán keresztül; sok kalapfajta megvizsgálása után, a tervezök választottak egy magas-fejrészü, széles-karimájú fedorát.

...a kalap egy gyakorlati célt is szolgált? Az öreg kommersz (B-kategóriás) filmek elönyét követöen, a fedora eléggé elrejtette a színész arcát ahhoz, hogy lehetövé tegye a kaszkadöröknek a veszélyesebb mutatványok végrehajtását. A kalapnak a forgatás nagy részén a helyén kellett maradnia. A kalap annyira ikonikussá vált, hogy a filmkészítöknek nagyon jó okokat kellett találniuk vagy vicces helyzeteket kellett teremteniük, hogy néhány képsor erejéig eltávolítsák Indy fejéröl. Ha bármikor is leesett a helyéröl, a forgatást meg kellett állítani, hogy visszategyék. Tréfából Ford a feje mellé tett egy tüzögépet, amikor egy werkfilmet készítö stáb meglátogatta az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag forgatásán. E miatt alakult ki az a városi legenda, mi szerint Ford hozzáfüzte a kalapot a fejéhez.

...A börkabát a "Type 440" és az A2 hibridváltozata, melyeket a Wested Leather készített A frigyláda fosztogatóihoz és Az utolsó kereszteslovaghoz?

...A táska egy átalakított brit Mark VII gázmaszk táska?

... Az ostor egy kb. 3,16 m (10 láb) hosszú bivalybör ostor (igaz a különbözö jelenetekhez, más hosszúságú darabokat alaklmaztak)?

... A pisztoly általában elsö világháborús revolver, például Wemblex Mk VI? Indy használt még M 1917 revolvert és 9mm Browning Hi-Powert.

... A cipö az Alden Shoes által készített "Indy Boots" , mely világosabb árnyalatban még ma is forgalomban van?

... A kalap és a bördzseki a Smithonian's American History múzeumban van kiállítva Washington D.C.-ben? A filmböl származó kellékek és ruhák sokasága viruló hobbija lett a filmek megszállott rajongóinak. Indiana ostora a harmadik legnépszerübb filmes kellék címet nyerte el a 20th Century Fox által megtartott szavazáson, ahol több mint kétezer filmrajongó mondta el a véleményét.
... Sok személyröl tartják úgy, hogy valós mintául szolgáltak Indiana Jones megalkotása során, igaz a rendezö-producer páros ezeket a feltételezéseket soha sem erösítette meg? A nevek a következök:

- Roy Chapman Andrews paleontológus,

- Giovanni Battista Belzoni (1778-1823) olasz régész és cirkuszi eröember,

-Hiram Bingham III a Yale egyetem professzora, történész és felfedezö, aki újra felfedezte és feltárta Machu Picchut, és felfedezésének történetét "Az inkák elveszett városa" címü bestsellerében adta ki 1948-ban,

- Robert Braidwood a chicagói egyetem régésze,

- Frederick Albert Mitchell-Hedges angol kalandor, utazó és író,

- Otto Rahn német régész,

...Georga Lucas sokszor elmondta, hogy az egyik fö ihletet adó figura a Sean Connery által játszott James Bond volt, és ezért is választották a skót színészt Az utolsó kereszteslovagban, Indy édesapjának megformálására?

 

 

Kép

 

Tudtad A KRISTÁLYKOPONYA KIRÁLYSÁGÁRÓL hogy...

 

... az 1970-es évek végén George Lucas és Steven Spielbeg öt Indiana Jones-filmröl szóló szerzödést írt alá a Paramount Picturesszel?

... az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag 1989-es bemutatóját követöen Lucas a befejezés mellett döntött, mivel nem jutott eszébe olyan alapötlet, ami megfelelö lehetett volna egy következö részhez?

... közel másfél évtizede formálódott a film  sztorija: Indiana Jones and the Saucer Men from Mars forgatókönyv Jeb Stuart tollából, 1995. február 20-áról: Az eredeti szkript prológusa 1949-ben, Borneóban játszódik, amikor is Indiana megkéri Dr. Elaine McGregor kezét, miután kalózokkal számolt le. A nö otthagyja az oltárnál, mivel a kormány a segítségét kéri egy idegen eredetü, egyiptomi, maja és szanszkrit írással borított henger dekódolásában Új-Mexikóban. Indiana követi menyasszonyát, miközben oroszokkal és földönkívüliekkel küzd meg a hengerért. A forgatókönyvben helyet kaptak marabunta hangyák és egy rakétaszános verekedés is, illetve az, hogy Indiana úgy él túl egy atomrobbanást, hogy hütöbe zárja magát; tetöpontként pedig megütközik az amerikai hadsereg a repülö csészealjakkal. Idösebb Henry Jones, Picúr, Sallah, Marion és Willie mind felbukkannak Indiana és Elaine esüvöjén. Indiana mindemellett az OSS korábbi ezredeseként szerepel.

... Lucast akkor kezdte érdekelni a kristálykoponya témaköre, mikor Az ifjú Indiana Jones kalandjain dolgozott, s szerette is volna szerepeltetni a sorozat törölt harmadik évadának egy részében? Ugyanannyira érdekfeszítönek vélte, mint a szövetség ládáját. Max McCoy író késöbb beleszötte a kristálykoponya-mítoszt négy Indiana Jones-regényébe, míg a Disney Indiana Jones Adventure: Temple of the Crystal Skull vidámparki attrakciója 2001-ben nyílt meg Tokióban.

... Az elözö részektöl eltéröen, Spilberg kizárólag az Egyesült Államokban vette fel a filmet, mivel nem akart távol lenni családjától?

... Egy az Indiana Jones képzeletbeli munkahelyén, a Marshall College-on játszódó, nagyszabású üldözési jelenetet június 28. és július 7. között rögzítettek a Yale Egyetemen, a Connecticut államban fekvö New Havenben (ahol Spielberg Theo fia tanul)? Ezt követöen a perui dzsungel jelenetei kerültek sorra Hilón, Hawaii második legnagyobb városában, s egészen augusztusig itt folyt a munka.

... A Waterworld óta A kristálykoponya királysága a legnagyobb film, amit az államban forgattak, s a becslések szerint 22 és 45 millió dollár közötti összeggel járult hozzá a helyi gazdasághoz? Egy érkezö hurrikán miatt Spielberg nem tudott felvenni egy vízesésnél tervezett küzdelmet, ezért a másodstábot Brazíliába küldte, hogy felvételeket készítsenek az Iguazú-vízesésröl, amiket aztán digitálisan beépítettek a Universal stúdióiban felvett harcba.

... Frank Marshall 2003-ban nyilatkozta azt, hogy a film kevésbé fog a CGI-re támaszkodni, mint inkább a hagyományos speciális effektekre és kaszkadörmunkára, s így következetes lesz a trilógiával?

... a forgatás alatt Spielberg elmondta, hogy számítógép alkotta képeket alapvetöen a hátterekhez használnak, amik a film képeinek harminc százalékát teszik ki. A film maga csak „párszáz” effekt-felvételt tartalmaz. Spielberg kezdetben azt akarta, hogy az ecsetvonások látszódjanak a díszleteken, hogy egybevágjon az elözö részek effektjeivel, de ezt végül mégis elvetette.

... Idözített robbanóanyagot alkalmaztak ahhoz a szekvenciához, melyben Indiana áthajt a falon egy furgonnal? A felvétel meglehetösen veszélyesnek bizonyult, mivel az egyik robbanószer nem lépett müködésbe és a Ford melletti ülöhelyen landolt.

... Az Egyesült Államokban több mint 4200 filmszínház tüzte müsorára, s világszerte 25 nyelvre szinkronizálták, köztük magyarul is? Több mint 12 ezer kópia került forgalomba, ami a Paramount történetében a legnagyobb ilyen számadat.

... A Paramount legalább 150 millió dollárt költött a film promótálására?

... A forgatás során a film címe után nyomozgató rajongók félrevezetése végett öt álcímet regisztráltattak a készítök az Amerikai Filmszövetséggel, ezek: The City of Gods (Az istenek városa), The Destroyer of Worlds (A világok pusztítója), The Fourth Corner of the Earth (A Föld negyedik szeglete), The Lost City of Gold (Az elveszett aranyváros) és The Quest for the Covenant (A Szövetség nyomában)? Lucas és Spielberg szerette volna Karen Allen visszatértét is titokban tartani a film bemutatójáig, azonban végül a megerösítése mellett döntöttek a 2007-es Comic-Conon.

... Más filmfranchise-okkal ellentétben, a Paramount kizárólag forgalmazója Indiana Jonesnak, aminek védjegye a Lucasfilmet illeti? Az eredeti szerzödés értelmében a stúdió csupán a bevétel 12,5%-át kapja meg. Mivel a 185 millió dolláros költségvetés a tervezettnél magasabb (eredetileg 125 millió körülire becsülték), Lucas, Spielberg és Ford lemondott a magas fizetségröl, hogy a Paramount fedezni tudja a filmhez szükséges összes kiadást. Hogy a Paramount a forgalmazási díjon felül profithoz is jusson, a filmnek 400 millió dollár feletti összeget kellett gyüjtenie. (BOXOFFICE)

 

A mappában található képek előnézete II. Filmmaraton

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

új ötlettel állt elő

(Wilibald, 2009.07.03 13:28)

... néhány maratonista, hogy mi lenne, ha a hangot a dvd-lejátszóról indítanám el, míg a képet a htpc-ről nyomnánk? ezt nagyon problémásnak gondolom, de semmi sem kizárt, elviekben sikerülhet... majd jelzem a próba eredményét

SZAVAZÁS

(Wilibald, 2009.07.02 12:39)

FELIRATOS (720p) vs. SZINKRONIZÁLT (dvdrip) - 2:2
a "kvázi mindegy"-gyel korrigáltam.

mármegintcím

(CSuck, 2009.07.02 11:23)

Kezdek puhulni..ha a látvány tényleg sokkal jobb, akkor..ki sem mondom. Ráadásul ha az utolsó rész úgyis feliratos (én azt is szinkronosan láttam először), akkor nekem kvázi mindegy..A filmeket ismerem annyira, hogy legfeljebb a magyar hangot a fejemben futtatom le.:)

SZAVAZÁS

(Wilibald, 2009.07.02 09:41)

FELIRATOS (720p) vs. SZINKRONIZÁLT (dvdrip) - 1:2
- Dzsoni mester szavazatával

...bár az a baj, hogy nem tudjátok elképzelni, hogy milyen a két verzió különbsége!

SZAVAZÁS

(Wilibald, 2009.07.02 09:39)

FELIRATOS (720p) vs. SZINKRONIZÁLT (dvdrip) - 1:1

akkor megszavaztatom

(Wilibald, 2009.07.02 09:30)

...mert az első 3 rész megvan szinkronosan is, de az csak dvdrip, míg az utolsó az csak feliratosan. Azt kell, hogy mondjam, hogy a képi minőség ég és föld! Ráadásul ezek akció-kalandfilmek, ahol a látvány, az effektek nagyon csúnyák, ha pixelesek...

egyébként

(Wilibald, 2009.07.01 14:28)

...ha a látvány zsír lesz, mert HD-ben az lesz, és ha a hang karaj lesz, mert Dolby Surroundban az lesz, akkor nincs olyan nagy gond. És az eredeti, azért mégis csak az eredeti... (Aki persze csak olvasni fogja, annak ez a több mint 8 óra nagyon fárasztó lesz, de hát valamit valamiért.)

ha megszerzed

(Wilibald, 2009.07.01 14:06)

... nekem legalább 720p-ben a szinkronos verziókat, akkor abban nézzük. De egy ekkora tv-n nagyon rosszul néz ki az .avi verzió. A Gyűrűk Ura is eléggé határeset volt, pedig azt dvd-ről pörgettük.

megintcím...

(CSuck, 2009.07.01 13:45)

Engem nagyon érdekelne ezeknek a megnézése,de feliratosan semmiképp..láttam őket úgy is, de a gyerekkori hangulatot csak a Csernák János-féle Indiana Jones-hang tudja visszaadni..szóval ha feliratos, én tuti nem megyek, úgy nekem nem tetszik.