Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


US-trip

2009.08.19

Elhatároztam, hogy a következő 2 évben valamikor átruccanok az óceán túlpartjára.

Számos dolog közrejátszott az elhatározásban: már tizenéves korom óta szerettem volna valamennyire elérhető közelségébe jutni a hollywoodi álomgyáraknak, lencsevégre kapni néhány nagy kedvencet, autogramért sorban állni, a többi rajongóval együtt lelkesedni az exkluzív vetítéseken, a standoknál ereklyéket vásárolni, aminek egyik legkiválóbb helyszíne a San Diego-ban évente megrendezett Comic-Con. Itt "tömegesen" jelennek meg az aktuálisan promotált filmek, sorozatok - nem csak képregény-adaptációk - készítői (producerek, rendezők, színészek, st(á)b.), mindig csurran-cseppen valami új infó, miazmás... Ráadásul párom húga most utazott ki 2 évre dolgozni, szóval őt is meglátogatnánk.

Szóval ide szándékozom kijutni. Ez ugye a nyugati parton van, a közelben Los Angeles, San Francisco, Las Vegas sok egyéb látnivalóval. Párommal kettesben utaznánk és kb. 2 hetet szánnánk rá, amit még a gyerekek is kibírnak nélkülünk és mi is nélkülük... Meg ha már kiutazunk ilyen távolságra, akkor ennél kevesebbet ott vétek eltölteni.

Minden jó ötlet megvalósításának csak egy akadálya lehet: a pénz. Erre gyűjteni kell, de a szervezés is időbe kerül, szóval szép nyugisan elkezdek kalkulálni, hogy mi mennyibe kerül, aztán majd meglátjuk... ha nem 2010-ben, akkor 2011-ben.

Számolok majd utazási költséggel (repülőjegy, tömegközlekedés, taxi, autóbérlés stb.), szállással (hotel**, motel, diákszállás stb.), belépőkkel (Comic-Con, San Diego Zoo, Universal Studios, Alcatraz stb.), kajával, költőpénzzel. Útvonalat tervezek, GPS-szel, mindennel... Szóval precíz leszek. ;)

Szívesen fogadok minden javaslatot, tanácsot a tervezéssel, a mit-ne-hagyj-ki látnivalókkal kapcsolatban!

Ami biztos, hogy a következő Comic-Con 2010. július 22-25. (csüt.-vas.) között lesz...


Linkek:

http://www.visitsandiego.com/
http://www.comic-con.org/
http://www.sandiegozoo.org/

http://www.universalstudioshollywood.com/

http://www.alcatrazcruises.com/
http://www.experiencela.com/
http://www.lacvb.com/
http://www.usatravel.hu/
http://disney.go.com/disneypictures/el_capitan/
http://www.nps.gov/yose/index.htm
http://www.nps.gov/grca/index.htm
http://www.seaworld.com/
http://www.roadtripamerica.com
http://www.calicotown.com/
http://www.nps.gov/deva/index.htm
http://www.hostelsclub.com/index-hu.html
http://www.amtrak.com
http://www.catransit.com/links/calinks.html
http://www.autoberlesonline.hu/usa/
http://tonto.eia.doe.gov/oog/info/gdu/gasdiesel.asp


FOLYT.KÖV.

COMIC-CON

Kép
Comic-Con International: San Diego (gyakran csak Comic-Con vagy San Diego Comic-Con), magyarul a San Diego-i Nemzetközi Képregény Találkozó egy évente, San Diego városában megrendezett rajongói találkozó. A rendezvény korábbi neve Golden State Comic Book Convention, majd San Diego Comic Book Convention volt. Az első találkozót 1970-ben rendezte Shel Dorf és egy csapat lelkes helyi rajongó. A hagyományosan négynapos találkozót (csütörtöktől vasárnapig) nyáron, a San Diego Convention Centerben rendezik meg. A Comic-Con International egyben a találkozót szervező non-profit szervezet neve is.

A kezdetben csupán a képregényfüzetekre korlátozódó rendezvény az évek során a popkultúra más területeit is egyre jobban bevonta a találkozóba. A találkozón mára a sci-fi, a fantasy, a horror műfajok, az anime, a manga, a gyűjtögetős kártyajátékok, a videojátékok, a filmek és a televízió széles skálája is képviselteti magát. A találkozó a maga nemében a legnagyobb a világon, mely 2009-ben több mint 125 000 látogatót fogadott.

1974-óta a találkozón minden évben kiosztják a Comic-Con saját díját, az Inkpot-díjat a meghívott vendégek között. A rendezvény emellett otthont ad a képregényszakma Eisner-díjának is.

Legutóbb többek között a következő arcok tették tiszteletüket a Comic-Con-on:

Tim Burton, Gerard Butler, James Cameron, Peter Jackson, Bruce Campbell, Nicholas Cage, Johnny Depp, Cameron Diaz, Robert Downey Jr., Megan Fox, Seth Green, Michael C. Hall, Josh Holloway, Scarlett Johansson, Dominic Monaghan, Gary Oldman, Gwyneth Paltrow, Seth Rogen, Kiefer Sutherland, Denzel Washington, Robert Zemeckis stb..

SAN FRANCISCO

Észak-California legnagyobb városa San Francisco, ipari, kereskedelmi, oktatási, kulturális és tudományos központ. Nagy-San Francisco területen, ahová San Francisco és elővárosai tartoznak, (Oakland, Berkeley, Hayward, Fremont, Sunnyvale, Santa Clara és San Jose) közel 7 millió ember lakik.

San Francisco
Fotó: San Francisco, California, USA, flickr.com, by Kostas Pagiamtzis

San Francisco belvárosát a híres 49 mile Scenic Drive-on (panorámaút) érdemes bejárni, ahol számos gyönyörű emlékművet, és fantasztikus múzeumot tekinthetünk meg. Jellegzetes épületei a Notre Dame mintájára épült Grace Cathedral, a festő szigeten fekvő Stow Lake, a Sutro Tower, The Palace of Fine Arts, mely egy gyönyörű palota, és a San FranciscoNational Martime Museum, mely egy óceánjáróra emlékeztető múzeum épület, amely hajózási régiségeket mutat be.
Kereskedelmi központja a Financial District, amelyet hatalmas felhőkarcolók uralnak, köztük a piramis alakú, 260 méter magas Transamerica Pyramid. A város főtere a pálmafákkal tarkított Union Square, amelyet neves üzletek és bevásárlóközpontok szegélyeznek.

Transamerica Pyramid
Fotó: San Francisco, California, USA, flickr.com, by pbo31

A leghíresebb múzeumok:
· San Francisco Museum of Modern Art, egy rendkívül változatos gyűjtemény, csodálatos festményekkel és szobrokkal, közel húszezer műalkotás tekinthető meg
· Wells Fargo History Museum, ahol régi postakocsikat tekinthetünk meg, amelyek a 19. században több ezer mérföldes távolságokat is megtettek.
· Yerba Buena Center for the Arts, egy hatalmas művészeti központ, ahol egész évben koncertek és művészeti előadások kerülnek megrendezésre.
· Asian Art Museum, egy hatalmas, több mint tizenkétezer műalkotást magába foglaló, kizárólag ázsiai eredetű művészeti gyűjtemény.
· California Academy of Sciences, egy óriási tudományos múzeum, mely több részből áll. Ezek a Steinhart Aquarium, amely az USA egyik legnagyobb akváriuma, a Morrison Planetarium, mely egy különleges planetárium, a Gem and Mineral Hall, mely a legkülönfélébb drágaköveket, és ásványi anyagokat bemutató gyűjtemény, a Life ThroughTime, mely az evolúció történetét mutatja be, az Elkus Collection of Native Art, mely az őslakos indiánok művészeti alkotásait tartalmazza, és a Wild California, mely California természeti látványosságait mutatja be.
· California Palace of the Legion of Honor, amely az elmúlt közel ezer év európai művészetét mutatja be, olyan csodálatos alkotásokkal, mint Monet, vagy Rembrandt.

San Francisco-ban található az USA egyik legnagyobb kínai negyede a Chinatown, ahol a legkülönfélébb kínai üzletek és éttermek találhatók. Itt érdemes megnézni a ChineseHistorical Society-t, amely a kínai etnikum San Francisco életében játszott szerepét ismerteti, illetve egy érdekes kínai művészeti kiállítást is megtekinthetünk.

A város nyüzsgő olasz negyede North Beach szintén több érdekes látnivalóval szolgál, itt található San Francisco legrégebbi kávéháza, a Caffe Trieste, és híres éjszakai clubja a Condor Club, valamint a világ leggörbébb utcájának nevezett Lombard Street. Itt érdemes felkeresni a San Francisco Art Institute-ot, ahol egy neves művészeti gyűjtemény tekinthető meg. A városnegyedben a Telegraph Hill tetején fekszik a gyönyörű Coit Tower, melynek kilátóteraszáról az egész városban gyönyörködhetünk.

Coit Tower
Fotó: Coit Tower, San Francisco, California, USA, flickr.com, by code martial

Nob Hill, a város legmagasabb dombja, amelyet fényűző szállodákkal és szemetkápráztató villákkal építettek be, meredek utcáiról villamosok ereszkednek le a város mélyebben fekvő területeire. Itt áll San Francisco gyönyörű katedrálisa, a Grace Cathedral, ahol népszerű zenés szertartásokat tartanak.

Érdemes ellátogatni a vízpart mentén fekvő Fisherman’s Wharf-hoz, amely San Francisco híres vendéglátó központja és halászkikötője. Éttermeiben a legkülönfélébb tengeri ételeket szolgálják fel, a finom tengeri halászlétól kezdve a rákkoktélon át a polip salátáig. A kikötőben megnézhetjük a több II. világháborús ütközetben résztvevő USS Pamapanito tengeralattjárót, és megnézhetjük a hajózás történetét bemutató, és különféle hajómodelleket kiállító SanFrancisco National Martime Museum-ot.

További érdekességekkel szolgálhat San Francisco három másik negyede a HaightAshbury, a Pacific Heights és a Fillmore District.
Haight Ashbury az egykori híres hippi negyed, a 60-as években a szabad, korlátok nélküli életet hirdető hippik központja volt. Jellegét máig megőrizte, kávézóit, szórakozóhelyeit rengeteg fiatal keresi fel egész évben. Jellegzetes épülete a Red Victorian Hotel, népszerű parkja a városra csodálatos kilátást nyújtó Buena Vista Park.

A Pacific Heights negyed gyönyörű 19. század végi, és 20. század eleji régi épületeivel hódít. A közelben található Marina District-ben érdemes felkeresni a Palace of Fine Arts-ot, amely egy érdekes szépművészeti múzeum.
Nyüzsgő élet jellemzi San Francisco afroamerikaiak által lakott körzetét a Filmore District-et, bárjaiban, night clubjaiban folyamatos a mulatozás.

Mindenképpen az utazó figyelmébe ajánlanánk San Francisco három, talán leghíresebb nevezetességét, a Golden Gate-et, az Alcatraz Island-et, és a Mission Dolores-t.
A világ egyik legszebb hídjának tartott Golden Gate híd 1937 óta magasodik a San Francisco-i öbölben. Évente több mint 40 millió gépjármű halad át a hídon, melynek magassága 227 méter, hossza pedig 2,7 km.

Számos filmben szerepelt már Alcatraz Island híres börtöne, mely 1934 és 1963 között az USA legszigorúbban őrzött fegyintézete volt, olyan híres bűnözők raboskodtak itt, mint Al Capone és George Kelly.

San Francisco legrégebbi épülete a Mission Dolores 1791- ben épült, még a spanyol gyarmati időkben, ebben az épületben működött a hatodik Californiai keresztény misszió.

Golden Gate
Fotó: Golden Gate, San Francisco, California, USA, flickr.com, by Mike Johnston

Érdemes felkeresni San Francisco csodás parkjait, a Golden Gate Park-ot, a John McLarenPark-ot, vagy a Presidio National Park-ot, ahol kipihenhetjük fáradalmainkat, kerékpározhatunk, sétálhatunk, és bizonyos helyeken strandolhatunk.

További érdekes látnivalóval szolgálhatnak San Francisco elővárosai.

San Jose közülük a legnagyobb, számos neves múzeum található a városban. Látogassunk el a Tech Museum of Innovation-ba, ahol egy érdekes tudományos, főleg informatikai gyűjtemény található, illetve a Rosicrucian Egyptian Museum and Planetarium-ba, ahol egy neves ókori gyűjtemény nézhető meg. Ha időnk engedi, keressük fel a város két további érdekes látnivalóját, a Winchester Mystery House-t, amely a neves fegyvergyártó család rezidenciája volt, és a híres Silicon Valley-et, ahol a világ legnagyobb informatikai cégeinek központjait találjuk meg.

San Jose
Fotó: San Jose, California, USA, flickr.com, by skreuzer

San Francisco alvóvárosának is nevezett Oakland-ben, érdemes megtekinteni az OaklandMuseum of California-t, amely az állam történelmét meséli el, és a Jack London Museum-ot, mely a neves író munkásságát mutatja be, aki ebben a városban töltötte gyermekkorát.

Fontos megemlíteni Nagy-San Francisco két egyetemvárosát Berkeley-t, mely a University of California at Berkeley, és Palo Alto-t, mely a hírese Stanford University otthona. Ezeket a városokat nyüzsgő diákélet jellemzi.

Nagy-San Francisco területén számos kiváló part menti terület található, ahol homokos strandok várják a turistákat. Sétahajókázásra, búvárkodásra, vagy szörfözésre is alkamas helyekkel találkozhatunk szerte a San Francisco-öböl és a Csendes-óceán partja mentén. Ilyen helyek például Muir Woods, a Robert W. Crown Memorial State Beach, és a PacificaState Beach.

LOS ANGELES


California, és az USA nyugati részének legnagyobb városa a messze földön híres Los Angeles, az „Angyalok városa”, ipari, kereskedelmi, oktatási, kulturális és tudományos központ.

Nagy-Los Angeles területén, ahová Los Angeles és elővárosai tartoznak, (Pasadena, Ontario, Fontana, San Bernardino, Moreno Valley stb.) közel 15 millió ember lakik.


Los Angeles
Fotó: Los Angeles, California, USA, flickr.com, by chrisspurgeon

Los Angeles számos híres negyedét célszerű gyalog bejárni, és testközelből megtekinteni a több száz filmben szereplő épületeket és utcákat. A Downtown-t, azaz a belvárost magas felhőkarcolók uralják, a legmagasabb épület a 310 méter magas toronyház, a U. S. Bank Tower (Library Tower).

L.A. Downtown, U. S. Bank Tower
Fotó: U. S. Bank Tower (Library Tower), Los Angeles, California, USA, flickr.com, by YoNoSoyTu

A város főutcájáról a Main Street-ről, számos városi intézmény, múzeum megközelíthető.
· Museum of Contemporary Art, ahol egy fantasztikus művészeti gyűjteményt tekinthetünk meg
· Los Angeles Central Library, a világ egyik legnagyobb könyvtára több mint 2 millió darab könyvvel
· Los Angeles City Hall, az 1928-ban épült 28 emeletes épület a város egyik ékköve
· Los Angeles Children’s Museum, a kifejezetten gyermekek számára létrehozott múzeum, rengeteg családot vonz egész évben
· Music Center, ebben a hatalmas színház, és koncertközpontban, egész évben különböző színházi előadások, zenés műsorok, és koncertek zajlanak

Közvetlenül a belváros szélén fekszik a Grand Central Market, az El Pueblo, a Little Tokyo és a Chinatown.

A Grand Central Market egy nagy népszerűségnek örvendő piac, ahol különböző zöldségeket, gyümölcsöket, és gyógynövényeket vásárolhatunk.

El Pueblo, Los Angeles legrégebbi része, néhány épületét, még a spanyol gyarmatosítók építették a 18. század végén, ezek egyike az Old Plaza Church. A negyed szélén található a több filmben is szerepelő híres pályaudvar az 1939-ben épült Union Station.

Little Tokyo, Los Angeles japán közösségének a központja, itt érdemes felkeresni a Japanese Village Plaza-t, mely egy forgalmas bevásárlóközpont, és a Japanese American National Museum-ot, ahol a japán bevándorlók az USA életére gyakorolt hatását ismerhetjük meg.

Chinatown, az USA egyik legnagyobb kínai közösségének a központja, a negyedet állandó nyüzsgés jellemzi, és a legkülönfélébb árukat lehet itt beszerezni, a ruhákon át, a különböző ételekig sok mindent.

Chinatown
Fotó: Chinatown, Los Angeles, California, USA, flickr.com, by JOE WU

A belvárostól délnyugatra fekszik Los Angeles híres egyetemi, és kulturális központja, az Exposition Park and University of Southern California. California egyik legnagyobb egyeteme mellett, különböző múzeumokat és kulturális intézményeket látogathatunk meg itt.
· Californian Museum of Science and History, mely egy érdekes tudományos múzeum,
· Natural History Museum of Los Angeles, mely egy természettudományi múzeum, itt különféle növényeket és állatokat tekinthetünk meg,
· California Afro American Museum, amely az afroamerikaiak a város életében betöltött szerepét ismerteti.
· Los Angeles Memorial Coliseum, egy sportközpont, mely az 1984-es olimpia helyszíne is volt

A belvárostól északkeletre két fontos kulturális intézmény a Lummis House és a Southwest Museum található. Mindkét múzeum csodálatos, őslakos amerikai indián gyűjteményeket rejt, illetve bemutatja, hogy hogyan éltek az amerikai kontinensen az indián törzsek az elmúlt évezredben.

Los Angeles legnagyobb parkja a város északi részén fekvő Griffith Park. A parkot rengetegen keresik fel egész évben, hogy a városi forgatagból szabadulva kikapcsolódhassanak, és kipihenjék fáradalmaikat. A parkban számos népszerű helyszínt érdemes felkeresni.
· Griffith Observatory, mely egy érdekes tudományos intézmény
· Greek Theatre, az ókori görög amfiteátrumok mintájára épült csodálatos színház
· Los Angeles Zoo, a város népszerű állatkertje
· Travel Town, régi mozdonyokat, vasúti kocsikat, személyautókat mutat be
· Autry Museum of Western Heritage, mely az amerikai vadnyugat történetét bemutató tárlat

Griffith Observatory
Fotó: Griffith Observatory, Los Angeles, California, USA, flickr.com, by Echo_29

Los Angeles keleti részén szintén találunk három fontos kulturális központot, a Getty Center-t, a Museum of Tolerance-t, és a University of California at Los Angeles egyetemnek otthont adó Westwood Village-et.

A Paul Getty olajmágnás által létrehozott Getty Center, egy csodálatos művészeti gyűjteményt rejt, híres festőművészek alkotásait tekinthetjük itt meg, különböző festményeket, rajzokat, és grafikákat.

Egy rendkívül érdekes kiállítást tekinthetünk meg a Museum of Tolerance-ben, amely a rasszizmussal és a Holocaust történetével foglalkozik.

Westwood Village-ben található California egyik legnagyobb egyetemi központja, közel negyvenezer diák tanul itt. Westwood több népszerű kulturális intézménynek ad otthont, mint a Fowler Museum of Culture History, mely egy társadalomtudományi múzeum, több kontinens történelmével foglalkozik, és az Armand Hammer Museum of Art and Culture, mely egy neves művészeti gyűjtemény mutat be, többek között Monet és Van Gogh gyönyörű festményeivel.

Los Angeles két híres tengerparti negyede Santa Monica és Venice.

Santa Monica, Los Angeles talán leghíresebb tengerparti része, csodás homokos strandjai a pihenni vágyók ezreit vonzzák egész évben. A vízisportok szerelmesei szintén remekül szórakozhatnak, lehetőség van jetskizésre, sétahajókázásra, szörfözésre vagy búvárkodásra is. A tengerparti utcákat elegáns üzletek, éttermek, bárok, és különböző szórakozóhelyek szegélyezik. A negyedben érdemes felkeresni a népszerű Third Street Promenad bevásárlóutcácskát, és a Santa Monica Pier-t, amely egy népszerű vidámpark.

Szintén népszerű fürdőnegyed Venice, amely mesterséges csatornáival érdemelte ki a Velence nevet, a csatornákban csónakázni lehet (Venice Canals). Tengerparti területei egész évben népszerűek, itt található a híres Muscle Beach, ahol testépítők edzenek, egykor Arnold Schwarzenegger is itt sportolt.

Venice Canals
Fotó: Venice Canals, Los Angeles, California, USA, flickr.com, by Laughing Squid

Los Angeles talán leghíresebb negyede Beverly Hills, a Golden Triangle (Aranyháromszög), ahogy a helyiek emlegetik. A várorész a leggazdagabbak lakóhelye, utcáit a legkülönfélébb villák és paloták szegélyezik. Két fő utcáján a Rodeo Drive-on, és a Wlishire Boulvard-on, elegáns üzletek sorakoznak, amelyek a divatvilág legújabb, és legdrágább ruháit, ékszereit kínálják, mint Gucci, Versace, vagy Christian Dior. A negyedben érdemes felkeresni a szenzációs Hollywood Actor’s Home-ot, mely a színészek életét mutatja be, és a Museum of Television and Radio-t, mely közel százezer televízió- és rádióműsor anyagát tartalmazza.

Beverly Hills
Fotó: Beverly Hills, Los Angeles, California, USA, flickr.com, by Andréas Olofsson

Feltétlenül érdemes végigsétálni Hollywood leghíresebb sétányain a Mulholland Drive-on, a Sunset Boulevard-on, és a Hollywood Boulevard-on.

A Sunset Boulevard-ot csillogó üzletek, szállodák, elegáns éttermek, éjszakai clubok, és különféle szórakozóhelyek szegélyezik, több filmstúdió is található a környéken. Népszerű clubjai, a Roxy Club, The House of Blues, a Roxbury Club, és a Viper Room, nyüzsgő főtere a Sunset Plaza.

A Mulholland Drive Los Angeles egyik legszebb panorámaútja, amely Észak-Hollywood-ot köti össze Malibu-val, a Santa Monica-hegység gerincén végighaladó útról fantasztikus kilátás nyílik a városra.

Los Angeles talán leghíresebb sétánya a Hollywood Boulevard, mögötte a csodálatos Hollywood Hills magasodik, rajta Los Angeles jelképével, a HOLLYWOOD felirattal. A sétány fő nevezetessége a Walk of Fame, az a járdaszakasz, amelyet a leghíresebb sztárok kéz-, láblenyomata, és aláírása díszít. Ha erre járunk, érdemes felkeresni a Mann’s Theatre-t és az El Captain Theatre-t, ahol a legújabb filmeket vetítik. A közelben található a híres Hollywood Bowl, amely egy óriási zene és koncertközpont, több ezer ember keresi fel egész évben. Szintén itt található a Farmers Market melyben népszerű kávézók, éttermek, és különböző üzletek találhatók.

Hollywood Hills
Fotó: Hollywood Hills, Los Angeles, California, USA, flickr.com, by (platinum)

Hollywood-tól nyugatra fekszik Universal City, mely az óriási filmgyár, a Universal Studios otthona. Itt egy hatalmas szórakoztató park található, ahol a látogatók korábbi filmek díszleteiből felépült hatalmas vidámparkban szórakozhatnak. A háromdimenziós mozik, a Waterworld, a Termnator 2., és a Múmia című filmek hátterei, és díszletei között zajló szórakozás felejthetetlen élményt nyújt. Üzleteiben Hollywoodi szuveníreket vásárolhatunk, éttermeiben californiai specialitásokat fogyaszthatunk.

Érdemes látogatást tenni Nagy-Los Angeles területére is. Itt fekszik két híres tengerparti település Malibu, és Newport Beach, homokos strandjaik kiválóak strandolásra, vízisízésre, vagy búvárkodásra. Keressük fel a Malibu Creek State Park-ot, és az Upper Newport Bay Ecological Preserve-t, ahol védett állatokat és növényeket, és vízeséseket tekinthetünk meg.

Malibu Beach
Fotó: Malibu Beach, California, USA, flickr.com, by Michael Clesle

Anaheim-ben található Los Angeles egyik legnagyobb turistacsalogató szórakoztató parkja, a híres Disneyland Resort, melyet egész évben milliók keresnek fel, a park a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek szórakozást nyújt lélegzetállító vidámparkjaival és show műsoraival.

Los Angeles egyik legnagyobb elővárosa Pasadena fontos kulturális központ, itt található a neves művészeti gyűjteményt bemutató Norton Simon Museum, és a gyönyörű Huntington Library, Art Collections, and Botanical Gardens, melynek könyvtára felbecsülhetetlen könyvritkaságokat őriz.

További érdekességeket kínál Long Beach, ahol az USA egyik legnagyobb akváriuma tekinthető meg, az Aquarium of the Pacific, valamint kikötőjében horgonyoz a 20. század első felének leghíresebb luxushajója, a Queen Mary, amely ma idegenforgalmi látványosság.


LAS VEGAS

Nevada állam legnagyobb városa a messzeföldről híres kaszinóváros Las Vegas. Vegas ma már nem csak játékbarlangjairól ismert, hanem mint a világ egyik legnagyobb szórakoztató és show központja, amely minden korosztály számára kikapcsolódást nyújt.

Las Vegas Strip
Fotó: Las Vegas, Nevada, USA, by PDPhoto.org

Las Vegas mottója, „A város, mely sosem alszik” („The city, that never sleep”).

A város, közlekedési, idegenforgalmi, kereskedelmi és kulturális központ. Las Vegas főutcája a híres sétány a Strip, itt sorakoznak a város leghíresebb szállodái, amelyek egyben Vegas fő nevezetességei is. (A szállodákat bizonyos időnként átalakítják, esetleg lebontják, és egy vadonatújat építenek helyette, listánk a 2007-es állapotot tükrözi, délről észak felé haladva végig a Strip-en.)
· Four Seasons Hotel, amely elsősorban klasszicista stílusával hódít
· Mandalay Bay Hotel, mely egy trópusi paradicsomot idéz, pálmafákkal, csodálatos élményfürdővel
· Luxor Hotel, mely az ókori Egyiptomot idézi, egy fantasztikus piramis szállodával
· Excalibur Hotel, mely a középkori Angliát idézi, egy kastély jellegű szállodával, ahol lovagi tornákat játszanak a középkori jelmezbe öltözött színészek
· Tropicana Hotel, melynek csodálatos üveg mennyezete pazar látványt kölcsönöz a szállodának
· New York New York Hotel, New York City-t idézi ez a szálloda komplexum, a Szabadság-szobor, és a Manhattani felhőkarcolók kicsinyített másaival

New York New York Hotel
Fotó: New York New York Hotel, Las Vegas, Nevada, USA, by PDPhoto.org

· Monte Carlo Hotel, mely a Földközi-tenger partján fekvő Monaco hangulatát idézi
· MGM Grand Hotel, az USA és Las Vegas legnagyobb és minden igényt kielégítő szállodája, előtte áll az MGM filmstúdió híres jelképe egy 15 méter magas oroszlán szobor,
· Showcase Mall, népszerű bevásárlóközpont, előtte hatalmas Coca-Cola palack
· Planet Hollywood (Aladdin Hotel), 2000-ben nyílt meg az elbűvölő Új-Aladdin Hotel, minden igényt kielégítő szolgáltatásaival, 2007 óta új néven Planet Hollywood-ként üzemel
· Paris Hotel, ez a francia fővárost idéző hotel Vegasban, előtte az Eiffel-torony kicsinyített másával
· Bellagio, mely Las Vegas egyik legfényűzőbb szállodája, 1998-ban épült, halljában csodás, üvegből készült virágok díszlenek
· Caesars Palace, Vegas talán legpazarabb és szerte világon ismert szállodája, épületét ókori római szobormásolatok díszítik

Caesar's Palace
Fotó: Caesars Palace, Las Vegas, Nevada, USA, by PDPhoto.org

· Rio Hotel, az egzotikus hangulatot árasztó Rio, Las Vegas egyik fényponja
· Flamingo Hilton Hotel, ez Vegas egyik első szálloda komplexuma, homlokzatán fantasztikus neonfényekkel
· Imperial Palace, ázsiát idéző szálloda Vegas szívében, bejárata egy hatalmas ázsiai pagoda, a szálloda gyönyörű veterán autó gyűjteményéről is híres
· Mirage Hotel, Las Vegas egyik legimpozánsabb szállodája, bejárata mellett egy kitörő vulkán imitációja látható
· Venetian Hotel, a fényűző szálloda komplexum Velencét idéző épületeivel, és csatornáival csodálatos látványt nyújt

Venetian Hotel
Fotó: Venetian Hotel, Las Vegas, Nevada, USA, by Freephotosbank.com

· Treasure Island, a Kincses-sziget elnevezésű szálloda fantasztikus kalóz show műsorával Vegas egyik legérdekesebb műsorát mutatja be
· Fashion Show Mall, Vegas legnagyobb bevásárló és szórakoztatóközpontja
· Wynn Resort, Las Vegas egyik legújabb óriás szállodája az 50 emelet magas elbűvölő Wynn
· Circus Circus Hotel, a hotel látványos cirkuszi show-kal, és fesztiválokkal csalogatja a vendégeket
· Stratosphere Tower, a 350 méter Stratosphere-torony Vegas legmagasabb épülete, tetején étterem működik, teraszáról fantasztikus kilátás nyílik a városra
· Riviera Hotel, látványos neonfényeivel a 70-80-as évek Las Vegas-át idéző szálloda
· Sahara Hotel, a sivatagi hangulatot idéző Sahara kifjezetten az ínyenceknek ajánlható
· Echelon Resort (építés alatt, az egykori Stardust Hotel helyén),Vegas egyik legújabb, már a 21. századi hangulatot árasztó szállodája lesz, ha megnyitják, előreláthatólag 2010-ben
· CityCenter (építés alatt, az egykori Boardwalk H&C helyén), ha elkészül Las Vegas legnagyobb szállodakomplexuma lesz többemeletes toronyházaival, átadása 2009- ben várható

Vegas
Fotó: Las Vegas, Nevada, USA, Freephotosbank.com

Érdemes felfedezni Vegas egyéb területeit is. Látogassunk ki a Fermont Street-re, amely telis tele van különféle üzletekkel és régebbi, olcsóbb és kisebb kaszinókkal, jellegzetessége, hogy az utcát egy óriási acéltető borítja, ahonnan este 7 órától fantasztikus fény és lézer show-t vetítenek.

Keressük fel a város múzeumait, a Nevada State Museum-ot, mely az állam és Vegas történelmét mutatja be, a The Las Vegas Natural History Museum-ot, amely egy lenyűgöző természettudományi tárlat, a Lied Discovery Children’s Museum-ot, mely gyerekeknek nyújt érdekes látnivalót, és a Liberace Museum-ot, mely Vegas egykor legkedveltebb előadójának Liberace-nak állít emléket. 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.