Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az elhivatott

2009.07.15

Úgy vált akcentust, mint Meryl Streep, és De Nirót is veri egy szerepért való testi átalakulásban. Méghogy nem tehetséges, méghogy nem sokoldalú: alakított már yuppie pszichopatát, glamrock-rajongót, Shakespeare- és sci-fi hőst, sőt Jézus Krisztust is.


Jim (Empire of the Sun - 1987)

11 éves, kb. 20 kg, brit akcentus, II. világháború, Sanghaj

Forrás: [origo]

J.G. Ballard (Karambol) regényéből Steven Spielberg készített filmet, amely máig a popcornbarát rendező legkomolyabb és legalulértékeltebb teljesítményei közé tartozik. A Sorstalanság távol-keleti változatában szintén egy kisfiú második világháborús hányattatásait követhetjük nyomon Sanghaj japán megszállásának idején. Bale már gyermekszínészként is született tehetség, de a hirtelen jött népszerűséget olyannyira nehezen viselte, hogy megfogadta, esze ágában sem lesz később a színészi hivatást választani.

 

Laurie (Little Women - 1994)

16 éves, kb. 65 kg, amerikai akcentus kis európai beütéssel, 1860-as évek, New England, USA

Forrás: [origo]

A karácsonyi hangulatú lányregény a következő évek legígéretesebb színésznőit vonultatta fel; Kirsten Dunst és Claire Danes mellett persze a bolti szarkák istennője, Winona Ryder uralta a bájos kis történetet. A négy lánytestvér életében hamarosan egy fiú játszópajtás is feltűnik, a többiről pedig gondoskodnak a lassan feléledő hormonok. A filmtörténelem egyik legnyálasabb csókja (Ryder és Bale) ellenére Laurie mégis a fiatalabb hugicát veszi el később. A valóságban pedig Winona személyesen választotta ki Christiant a szerepre, aki viszont a színésznő személyi asszisztensére vetett szemet. 2000 óta házasok.

 

Arthur Stuart (Velvet Goldmine - 1998)

16-29 éves, kb. 70 kg, manchesteri akcentus, 70-es évek, Anglia - 1984, New York

Forrás: [origo]

Todd Haynes (Távol a mennyországtól) nosztalgikus glamrock-parádéjában Christian a legkevésbé mutatós narrátorszerepet kapta, aki több mint tíz év távlatából oknyomozó újságíróként jár utána tinédzserkori androgün rockbálványa állítólagos halálának. A David Bowie és Iggy Pop által inspirált karakterek szerepeiben Jonathan Rhys-Meyers és Ewan McGregor élvezettel dagonyáznak, a film mégis egyenetlen, és józan elmével nehezen élvezhető. A soundtrack album viszont klasszikus darab.

 

Demetrius (A Midsummer Night's Dream - 1999)

20 éves, kb. 75 kg, Shakespeare angolja, ókori Athén

Forrás: [origo]

A legtöbbet feldolgozott író népszerű komédiájának filmváltozatára igazi sztárszereposztást sikerült összetrombitálni. Michelle Pfeiffer, Rupert Everett, Kevin Kline, Calista Flockhart és Sophie Marceau mellett Christianből is bolondot csinál a szerelem. A sok bonyodalom és tündéri beavatkozás után a néző csak kapkodja a fejét, hogy végül ki ki mellett ébred majd fel az erdőben. A végeredmény szórakoztató és mutatós, de nem cáfolja meg a teóriát, hogy tizedannyi Shakespeare-filmadaptáció is elég lenne, mint amennyi van.

 

Jézus Krisztus (Mary, Mother of Jesus - 1999)

Krisztusi kor (33 év), kb. 80 kg, meghatározhatatlan, de leginkább brit akcentus, Jeruzsálem, időszámításunk kezdete

Forrás: [origo] Forrás: [origo]

A háromrészes tévéfilmet szinte minden karácsonykor el lehet csípni a magyar csatornákon is. A jól ismert történetet ezúttal rendhagyó módon Mária szemszögéből láthatjuk, akit eredetileg - elég jó vicc - Madonna alakított volna. A szerep végül a némileg tehetségesebb Pernilla Augustnál (Fanny és Alexander, Csillagok háborúja I-II.) landolt, aki mellett elkötelezett és visszafogott alakítást nyújt Bale.

 

Patrick Bateman (American Psycho - 2000)

27 éves, 88 kg, New York-i akcentus, New York, 1986

http://dcairns.files.wordpress.com/2009/01/americanpsycho460.jpg

Bret Easton Ellis regényének megfilmesítése kezdettől viták kereszttüzében állt, ami nem is csoda, ismerve a sorozatgyilkos yuppie rémtetteinek aprólékos részletekbe menő leírásait. A világ akkor hördült csak fel igazán, amikor a Titanic után épp hogy csak kiolvadt Leonardo DiCaprio neve került szóba a főszerepre. Szerencsére ez a terv meghiúsult, és az Amerikai pszichó forgatókönyve újra Christian postaládájában találta magát. Mary Harron rendezőnő nagy érdeme, hogy a brutális gyilkosságok helyett a korrajzra és az amerikai rémálom keletkezésének miliőjére helyezte a hangsúlyt. Bale első figyelemre méltó testi átváltozásaképpen szobortestet trenírozott magának a nárcisztikus Patrick Bateman bőrébe bújva, de alakítása egyébként is az utolsó gesztusig és arcizomrándulásig makulátlan, és hű a regényhez.

 

Mandras (Captain Corelli's Mandolin - 2001)

25 éves, 85 kg, görög akcentus, 1941-45, Kefalónia, Görögország

Forrás: [origo]

Az Amerikai pszichó sikere után Christian egy sokkal kevésbé sikerült könyvadaptációban is szerepet vállalt; Louis de Berniéres csodálatos regényét lemészárolták a hollywoodi filmkészítők, és giccses mediterrán képes naptárrá silányították. Penélope Cruznak azóta sem hiszi el az angol nyelvű filmvilág, hogy tud színészkedni, Nicolas Cage pedig élete legirritálóbb alakítását hozta össze. Christian egy karizmatikus mellékszerepben látható, de ez nem elég ahhoz, hogy a film élvezhetővé váljék. A vállalkozás haszonélvezője a görög turizmus, és a film helyett mi is inkább a könyv olvasását ajánljuk egy görög szigettúrával párosítva.

 

Sam (Laurel Canyon - 2002)

30 éves, 80 kg, nyugati parti akcentus, napjaink, Kalifornia

Forrás: [origo]

Ahogyan az összefoglalónkból is kiderül, Christian igen kevés olyan filmben vállalt szerepet, amely napjainkban játszódna. Ez a hangulatos kis kamaradarab egyelőre el is kerülte a magyar forgalmazók figyelmét, pedig a fiatalos és mindenre nyitott rockmenedzser anyuka (Frances McDormand kiváló alakítása) és kockafejű fiának (Christian) évtizedes ellentétei számos helyzetkomikumot eredményeznek. A mellékszerepekben Kate Beckinsale, Natascha McElhone és Alessandro Nivola domborítanak.

 

John Preston (Equilibrium - 2003)

30 éves, kb. 80 kg, brit akcentus kis nácis beütéssel, nem túl távoli jövő, a fiktív Libriában

 Christian Bale in

A jövő szigorú rezsimjében az érzelmek és az azokat kiváltani képes művészeti alkotások tiltottak, a szabályok betartását pedig idomított csendőrök ellenőrzik. Közéjük tartozik John Preston is, egészen addig, amíg egy nap el nem felejti bevenni a a napi tudatmódosítóját. A nem túl egyedi történetet színvonalas vizuális ötletekkel dobják fel, de a film mégsem keltett nagy feltűnést, a tengerentúli forgalmazó nem is erőltette a széles körű bemutatást, nálunk is csak DVD-n jelent meg.

 

Trevor Reznik (El maquinista - 2004)

30 éves, 53 kg, amerikai akcentus, napjaink, kaliforniai kisváros

Forrás: Budapest Film

A bulvárlapok stílusában persze a filmről szóló csámcsogás tárgya leginkább Bale fogyása és közszemlére bocsátott csontszerkezete (90 kilóról több mint 30 kilót fogyott le, s bár ő többhöz ragaszkodott, de egészségügyi okokból az így is csúcsot jelentő 30 kilós fogyásban egyeztek ki), pedig ha túlteszi a néző magát a (hihetetlenül látványos és elborzasztó) külső tényezőkön, akkor rádöbbenhet, hogy milyen pontos is a főszereplő játéka, és ez az a tényező, ami a filmet igazán nézhetővé teszi.

 

Bruce Wayne / Batman (Batman Begins - 2005)

kb. 30 éves, 87 kg, amerikai akcentus, Gotham City, és valahol Ázsiában

 Kép

Testsúlya harmadának elvesztése után Bale-nek újabb kihívást jelentett Batman szerepébe "felnőni" - szigorú orvosi kontroll mellett. Az egyik legjobban összeválogatott színészgárda teszi tiszteletét ebben a filmben. Olyan színészeket láthatunk itt Christian Bale mellett, mint Michael Caine, Liam Neeson, Morgan Freeman, Gary Oldman, Katie Holmes, Ken Watanabe, Cillian Murphy vagy Rutger Hauer. Egyik kedvenc színészem tökéletes választás volt  a Denevérember szerepére: kellően érzékeny alakításával képes hitelesen megjeleníteni a főhős lelkében dúló harcot, a tehetetlenségében érzett mérhetetlen dühöt, illetve a szülei elvesztése miatti maró bűntudatot, melyet először lángoló bosszúvágy követ, és mely végül csendes elfogadássá szelidül. Soha egyetlen korábbi Batman részben nem ábrázolták ennyire komplex és valósághű módon Batman személyiségét, ez persze a rendezőt dícséri. És pontosan ez az a tényező, ami miatt sokkal közelebb érezzük magunkhoz a Bale féle Bruce Wayne-t, mint a Michael Keaton, Val Kilmer vagy George Clooney által megjelenített főhőst.

 

Jim Luther Davis (Harsh Times - 2005)

kb. 30 éves, 82 kg, amerikai akcentus, napjaink, Los Angeles

Kép

Bale Jim-t, az öbölháborús veteránt alakítja, akit rémálmok gyötörnek. Eszébe juttatják, hogy csak egy hajszálon múlott, hogy ép bőrrel megúszta. Egyfolytában arról beszél, milyen jó lesz neki, mikor munkát kap majd a los angeles-i rendőrségtől, feleségül veszi a mexikói barátnőjét és áthozza őt a határon. Amíg erre vár, addig barátjával, Mike-kal elképesztő mennyiségű sört fogyasztanak el, és kisstílű bizniszekkel próbálnak pénzt, drogot és könnyűvérű lányokat szerezni. Mike igazából sokkal jobban tenné, ha munkát keresne, hogy ki tudja engesztelni csinos ügyvéd barátnőjét, Sylviát, akinek elege van abból, hogy egy ilyen csóringert istápoljon. De elég, ha Jim rávillantja kölyökkutya-tekintetét, vagy elhúz egy sörösüveget Mike orra alatt, és ő máris megelégszik azzal, hogy lopott fegyvereket adjon el, és utána jól beszívjon. Jim nyughatatlan típus: egyszerre akarja kicselezni a kormányt és a helyi nehézfiúkat. Mindenki azt mondja rá, hogy őrült. Aztán szép lassan világossá válik a számukra, hogy ez a kedveskedő becézés valójában egy félelmetesen pontos diagnózis... Bale zseniális a karakter minden apró jellemzőjét és átalakulását tekintve is!

 

John Rolfe (The New World - 2005)

 kb. 30 éves, 80 kg, brit akcentus, Észak-Amerika, 17. század

Christian Bale as John Rolfe in New Line Cinema's "The New World" (2005)

 

Mallick egy angol és egy indián lány szerelmét nem egy szentimentális stílusban viszi vászonra, inkább tényszerűen bemutatja egy románc kibontakozását, az emberek egymáshoz való viszonyát, a kultúrák között levő különbségeket, mindezt pedig olyan előadásmódban amit bármely művész elirigyelne az Őrület Határán című háborús dráma rendezőjétől. Az alakítások nagy része is kiváló, viszont Mallick nem nagyon gyúrt rá Rolfe karakterére, csak egy 2D-s embert tudott belőle faragni, aki kedves, néha félénk, máskor gyanakvó, de folyamatosan ugyanazt a pókerarcot hordja. Sebaj, ezúttal elnézzük a dolgot, de nem kihasználni a Bale-ben lakozó tehetséget egy óriási nagy baklövés volt...

 

Dieter (Rescue Dawn - 2006)

kb. 30 éves, 70 kg, Amerikai akcentus egy kis német beütéssel, Észak-Vietnám, 1965

  Kép

A film főhőse a német születésű Dieter Dengler, aki egész életében pilóta akart lenni. 18 éves korában az Egyesült Államokba költözött, ahol a vietnámi háború idején beállt a hadseregbe. Egy bevetés során gépét azonban lelőtték Laosz felett, őt pedig foglyul ejtették. A kínzások, éheztetések azonban nem vették el Dieter életerejét: szökést tervezett, majd vitelezett ki néhány társával együtt... Bale teljesen hitelesen alakítja a szerepét: a pökhendi GI.Joe-tól a film végére a poklokat megjáró bajtársig. Ismét nem lebecsülendő teljesítmény a külseje sem, lepasszolt vagy 15 kilót a forgatás alatt a hatáskeltés miatt, ráadásul: "Egzotikus cuccokat vettem: szöcskéket, csótányokat, mindenféle bogarat. Kis zacskókban hordtam őket magammal mindenhová és úgy ropogtattam őket, mintha csipszet ennék. Innen már tényleg csak egy lépés volt a kukacevés. A forgatáson egyetlen kérésem volt: ne egy ganékupacból szedjék össze nekem azokat a kukacokat. Tudni akartam, honnan származnak" - mesélte a színész.

 

Alfred Borden (The Prestige - 2005)

kb. 30 éves, 80 kg, brit akcentus, London, 19. század vége

 http://unrealitymag.com/wp-content/uploads/2008/10/baleprestige.jpg

Rupert és Alfred rivális bűvészek. Amikor Alfred egy nap egy lenyűgöző mágikus mutatvánnyal áll a közönség elé, Rupert kétségbeesetten próbálja kitalálni, hogy mi lehet a titka. Bármennyire is próbálkozik azt megfejteni, nem sikerül, így már ő maga is kezdi azt hinni, hogy a trükk nem is szemfényvesztés... Bale alakítja a kicsit bárdolatlan, egyszerű Alfred Bordent, aki igazi géniusz, de hiányzik belőle az a képesség, hogy lebilincselje nézőközönségét. Barátsága és tisztelete Rupert-tel vérre menő kűzdelembe fordul. Jackman és Bale kiválóan alakítják karaktereiket, jól kiegészítik egymást! „A Batman: Kezdődik! után nagyon reméltem, hogy találok valami hasonlóan magas színvonalú filmet, de akkoriban nem volt sok ilyen. Aztán elolvastam A tökéletes trükk forgatókönyvét – emlékszik vissza Bale. – Nagyon eredeti és különleges a történet. Mivel bűvészekről szól, ezért sosem lehetsz biztos abban, hogy mi igaz és mi nem. Annyi rétege van a filmnek, hogy meg kell dolgozni a teljes megértéséért… Szóval felhívtam Christ, hogy ez az egyik legjobb sztori, amit olvastam, és részese akarok lenni. Azt hiszem, esélye sem volt, hogy ellenálljon a lelkesedésemnek.”

 

Dan Evans (3:10 to Yuma - 2005)

kb. 30 éves, 80 kg, amerikai akcentus, Amerika (Arizóna), 1880-as évek

http://m.blog.hu/dv/dvdmovietrailers/image/b%c3%b6rtonvonat%20Yum%c3%a1ba.jpg

A kegyetlen, de azért aranyszívű banditánkat (Russell Crowe) elfogja a sheriff, és a 3 óra 10-es yumai börtönvonatra szeretné feltenni, csakhogy az állomásig hosszú az út, s a veszélyes rab szállításához megbízható kísérők kellenek, olyanok, mint a szigorú, de azért aranyszívű farmer (Christian Bale), aki családja és adósságai miatt száll be a kalandba... Anno tűkön ülve néztem végig a két órás vadnyugatos mesét. Bale zseniális, Russel "körbeboxolomavilágot" Crow úgyszintén, a hangulat pedig úgy telibetalált, mint Ben Wade fegyvere szokott. Crow kisujjából rázza ki az erőszakos és okos szerepét (komolyan), a farmert játszó Bale pedig ezzel a filmjével is újabb magasságokba tört: elég csak annyit mondania, hogy "I ain't never been no hero, Wade", és elhisszük neki, hogy a "bár szegény vagyok, de becsületes és az is maradok, bármibe kerül is" figura abszolút hiteles.

 

Jack / Pastor John (I'm Not There - 2007)

kb. 30 éves, 80 kg, amerikai akcentus (és hát énekel is!), 1960-as évek

Christian Bale as Jack / Pastor John in I'm Not There

Christian Bale as Jack / Pastor John in I'm Not There

Van 6 emberünk, különböző korúak és neműek meg bőrszínűek, életmódjuk is gyökeresen eltér egymásétól, de mindannyian Bob Dylan életének egy-egy szakaszát jelenítik meg, egy személyiségbe fonódnak össze. Christian Bale egy folkzenészt alakít, aki később átvált elektronikus gitárra, rajongói ezért megutálják ("Folkzenész vagy keresztény, mind az Ördögöt látják a rock n' rollban"). A színészek mind tökéletesek a szerepükben, Bale-ben - több szerepében - egyszer se kellett csalódni (Ledger halálát ezután az alakítása után pedig még jobban sajnálom).

 

Bruce Wayne / Batman (The Dark Knight - 2008)

kb. 30 éves, 85 kg, amerikai akcentus, Gotham City

Kép

... és jött Christopher Nolan és mégegyszer megcsinálta: visszahozta a mozis köztudatba az örökséget, letéve az egyik legjobb képregény adaptációt a film történelemben. A Sötét Lovagról neves kritikusok is szuperlatívuszokban beszéltek, elsősorban a rendezésről és az új főgonoszról, a Jokert alakító Ledgerről. Batman és Bruce Wayne karaktere vagy a kisebb szerepekbel részesülő Alfred Pennyworth (Michael Kane) és Lucius Fox (Morgan Freeman) így már el is törpülhetne, de félelmetesen lavírozik a rendező a történések közt, így senki sem veszik el az eseményekkel valósággal telebombázott történetben, mindenki szerepe színtisztán kiemelhető, világos mindvégig. Ezen kívül Batman, ha jelentősen kevésbé is fókuszál rá a film, mint a Beginsnél, nagyon domináns alak, mivel az akciók, ahol fellép, szenzációs hangulata és dinamikája megmaradt a múlt részből. Bale hozta az elvártat...

 

John Connor (Terminator Salvation - 2009)

kb. 30 éves, 80 kg, amerikai akcentus, Amerika, 2018

http://static.squidoo.com/resize/squidoo_images/-1/draft_lens4769162module34754542photo_1242811984christian-bale-as-john-connor.jpg

A filmnek már jóval a megjelenése előtt nagy előszele volt, köszönhetően a sikeres és kultikus elődöknek, valamint Bale netre kikerült, a forgatáson tanúsított botrányos viselkedésének. Természetesen utóbbi leginkább csak jót tett a film hírének, és a színészre sem haragudhatunk, hiszen a legújabb Terminátor teli van komoly jelenetekkel, melyek nagy színészi kvalitást igényelnek - megbocsátható hát, hogy mikor forgatás közben megzavarták, Mr. Bale kikelt sodrából. Visszatérve a filmre: a Terminator: Megváltásban a jövő hadvezére, John Connor csak, mint háttérben meghúzódó karakter tűnt volna fel, legalábbis ha az eredeti forgatókönyv szerint készült volna el a film. McG rendező röviden így jellemezte a változtatásokat: „Nem volt mit tenni. Találkoztam Christian Bale-lel, és azt mondtam: ’Hé, Christian, azt akarjuk, hogy játszd el Marcust.’ Erre ő: ’Én Connort akarom játszani.’ Mire én: ’Akkor vissza kell mennünk, és kicsit jobban össze kell hangolni Marcus és Connor szerepét.’” Christian Bale egy interjúban részletesebben is beszélt John Connor szerepének változásáról, és saját magáról: " Nem igazán emlékszem, mi ösztökélt a két karakter közötti választásban. Olvastam néhány helyen, hogy az emberek szerint nem voltam elégedett az eredeti forgatókönyvvel. És nem én voltam az egyetlen. Mindenki azt mondta, hogy változtatni kell. Connor eredetileg nagyon, nagyon rövid időre tűnt volna fel. Én pedig örültem volna, ha a történet méltóvá válna a mitológia újraélesztésére. Azonban jött az írósztrájk, és az íróink visszaléptek. Szerencsére, ekkor jött a barátom, Jonah Nolan. És Jonah azt mondta: „Christian, úgy írjam meg, hogy Connor ugyanannyit szerepeljen, mint az eredeti forgatókönyvben, vagy növeljem meg a jelentőségedet?” Erre azt feleltem: „Nem érdekel, hogy mit teszel, csak ez legyen a legjobb történet. Nem akarok csak egy hétig dolgozni.” Mert valójában eredetileg csak egy jelenetem lett volna a filmben. Szóval azt mondtam: „Tégy meg mindent, ami szerinted szükséges ahhoz, hogy a legjobb sztori álljon össze, aztán hozd el, és mi megcsináljuk.” És szerintem igaz, hogy a tudtán kívül sikerült jobban összekapcsolnia ezt a filmet a korábbiakkal, méghozzá azzal, hogy növelte Connor szerepét." Véleményem szerint ezzel együtt sem volt túl sok dolga Bale-nek Connor szerepével, a forgatókönyvben a karakter, a szituációk nem voltak jól kidolgozva, háttérben maradt. Majd talán a Director's Cut után újraértékeljük...

 

Melvin Purvis (Public Enemies - 2009)

kb. 30 éves, 80 kg, amerikai akcentus, 1930-as évek

 Christian Bale as Melvin Purvis in Public Enemies (2009)

Még nem láttam, de gyűjtöttem hozzá különböző kritikákból: "Bale also succeeds in his role and is a solid counterpart against Depp. It works well having two top, well known actors opposing each other on screen." másik: "What's good: Johnny Depp and Christian bale are good, the pacing is good, the sets and period detail are perfect. The score is quite good too." a harmadik: "Purvis (solidly but perfunctorily played by Christian Bale) is the antithesis to Dillinger." a negyedik: "Johhny Depp is superb as Dillinger, Christian Bale a thoroughly convincing Melvin Purvis, his taciturn but determined G-Man nemesis." és nehogy egyoldalú legyek: "Johnny Depp is great but, as I've read in other reviews, not exactly irreplaceable. Marion Cotillard is fantastic, but underused. Christian Bale is solid, but pretty forgettable. Unfortunately, everything else about the film proved disappointing."

 

Dicky Eklund (The Fighter - 2011)

kb. 35 éves, 70 kg, 80-as évek közepe

 ... és ígérete ellenére megint "könnyebb" szerepet vállalt. A 2011-ben mozikban kerülő filmben megint úgy néz ki, mint valami élőhalott. A filmben egyébként a "legendás bokszoló", Mickey "Irish" Ward könnyűsúlyú világbajnoki címig vezető sztoriját követhetjük végig. Ward útját kábszeres és bűnözői múlttal rendelkező féltestvére egyengette. Ward-ot Mark Wahlberg játssza, testvérét Bale alakítja.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.