Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Taxidermia (2006)

2010.11.02

Kép 91 min - Comedy | Drama

Directed by
György Pálfi

Writing credits
György Pálfi writer
Lajos Parti Nagy short stories

Cast
Csaba Czene ... Morosgoványi Vendel
Gergely Trócsányi ... Balatony Kálmán
Marc Bischoff ... Balatony Lajoska
Gábor Máté ... Öreg Balatony Kálmán
Lajos Parti Nagy ... Dédnagypapa

Produced by
Alexander Dumreicher-Ivanceanu .... producer

Original Music by
Albert Márkos

Cinematography by
Gergely Pohárnok

Film Editing by
Réka Lemhényi

Három történet. Három kor. Három férfi. Nagyapa, apa, fiú. Egy tisztiszolga, egy élsportoló és egy preparátor mester. Az egyik szerelemre vágyik, a másik sikerre, a harmadik halhatatlanságra. A nagyapa fantáziál; lázas képzeletével fűti be magának fagyos kis kamráját a hideg téli estéken. A megtermékenyítő erejű képzeletnek semmi sem szab határt. Az apa zabál, négy évig volt szekcióelső az Édesiparban. Mártott ostyában egyenesen verhetetlen, 2,98 az egyéni rekordja (csak úgy viszonyításképpen, az Igor Vosztongonov 3,21-gyel lett Európa-bajnok Szófiában). A fiú állatokat töm ki. Másfél kilóval született. Most másfél perce sincs hátra. Valami olyasmire adta a fejét, amire még soha senki...
Mindenek előtt: mint ahogy a művészfilmek többségéhez, ehhez is szükségeltetik egy bizonyos szintű lelki és intellektuális felkészültség, nyitottság, befogadókészség a látottakra. Az ilyen naturalisztikus és szürrealisztikus alkotásokkal kapcsolatban még inkább ez a helyzet. A film első harmadában kicsit túlzónak éreztem néhány "vizuális ábrázolást", de ettől eltekintve egyáltalán nem érzem, hogy a megbotránkoztatás lenne a mű célja, vagy eszköze. A film második története számomra a leginkább megdöbbentő, talán a legjobbra ez sikeredett: "annak az időszaknak az értékrendje akár létre is hívhatta volna", ami nagyon magyar... Az utolsó, a jelenbe visszakanyarodó részben pedig ha még egy kicsit jobban kidolgozott karaktert kapunk, pl. többet a lelki szenvedéséből, akkor még inkább ütött volna... (Meg a film címe nagyon béna, mármint a film "eladhatósága" szempontjából...) Nekem legjobban a vágyak generációkon át tartó fejlődése tetszett, ahogy a testitől, az önmegvalósítás felé halad és végül halhatatlanságban végződik. De tetszettek a különböző korok motívumai is, és ahogy ezek ötvözve vannak a szürrealisztikus ábrázolással... Nagy gratuláció Pálfinak, a kiváló operatőrnek és a jó színészi alakításoknak! (Érdemes elolvasni az idézet linken található rendezői koncepciót!)

Taxidermia (2006)
"Mainstream"  PC(9)  CA(8)  MS(7)  DE(9)  CS(8)  PI(8)  ► 9/10
Pontozás és módszertan.

Kép

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Woody Allen

(eic, 2010.11.02 18:30)

...vigjatekra olvashatsz peldat, pont a heten tettem a Suti, nem sutit... Az is lehet kevesbe jo...

egyebkent

(eic, 2010.11.02 18:18)

...sajnalom hogy nem nagyon ertunk egyet, de annal meg jobban sajnalom hogy az erveimet ha nem is elfogadni, de megerteni sem nagyon akarod... Pedig ennel nagyon erthetobben mar nem nagyon tudom elmondani.

A helyzet az

(eic, 2010.11.02 17:57)

...hogy te hivatkoztal a Rottentomatoes-ra meg az IMDb-re, amik kozul a R szakmai kritikusok ertekelesebol jon ossze. Nem kellene feltetlen egyet erteni veluk, de az en ertekeleseimhez megis kozelebb allnak az emlitett filmek eseteben mint a tieiddel... Csak azert mondom mert te hoztad fel...:))))

ez itt

(eic, 2010.11.02 17:52)

... a Taxidermia posztja, ami 80 es 86%-ot kapott a Rottentomatoeson. Ami azert nem20-30%...

és amúgy

(CSuck, 2010.11.02 17:45)

a Rotten-critics 76%ot adott az Ó testvérre, ami épphogy 8as..;)

fáradtság..

(CSuck, 2010.11.02 17:42)

a lófaszt!:) Ha vmi leköt, azt végignézi az ember, ha este 10kor kezdi..Rottentomatoes: ha egy oldal 5%ponttal többet ad erre a Coen-filmre, mint a Harcosok Klubjára, akkor az megér egy misét..mert közelében sincs annak. Az egy olyan kultfilm lett, amilyen az sosem volt-lesz..

hát..

(CSuck, 2010.11.02 17:36)

ha a Tropic Thunder 9es vígjáték, akkor megint bajban vagyunk..pedig azt szerettem nagyon! De akkor mi a helyzet egy Woody Allen vígjátékkal, az Oscarról meg nem is beszélve!:D..azért kicsit erős ez a 9, na..8as ok, azért az mégis 2re van még a 10től..;)

A gyengebbek

(eic, 2010.11.02 17:36)

...kedveert megismetlem, hogy a faradtsag nagy ur... A film erteket pedig az ismetelt ujranezese mutatja.:) nagyon tetszett, ez van...
A Rottentomatoes-ra miert nem reagalsz??:))) a 86% gyakorlatilag 9/10:)

eppen

(eic, 2010.11.02 17:31)

...a mufaji kulonbsegek miatt kellett a modszertanba is eltero viszonyitasi alapot tenni (samples for grade 5)... Ugyanis miert ne lehessen vigjatekban is 9-est alkotni (lasd Tropic Thunder stb)!


:D:D

(CSuck, 2010.11.02 17:24)

Agyondicsérsz egy filmet, amin mindketten bealudtunk..este 10kor..akkor az hihető, hogy kurvára lekötött minket..szerintem pl. a No country..-n nem álmosodtam be, pedig azt is későn kezdtük ám!!
Amúgy meg én most nem fogom elmondani és elemezni olyan részletesen a filmeket, ahogy Te teszed sokszor, mert nekem felesleges, se időm, se kedvem, és nem teszem fel az oldalamra. De mivel szemem és agyam van, látom és felfogom, ha egy film túlértékelt, vagy sem. Coenéknak ez egy felejthető filmje, 1 remek Clooneyval benne. Ennyi. A többit leírják az elemzők, hogy miről szól.

én nem..

(CSuck, 2010.11.02 17:18)

A Te véleményedet Tüzeltem, hanem a filmet. És csupán fura volt, hogy annyi érthető és elfogadható értékelés után mostanában 1re másra jönnek a számomra és Vera számára is érthetetlen értékelések. Még egyszer mondom, nem tudom milyen filmek vannak hasonló szinten nálad ezzel a fossal, de nem is fontos, ha ez a 10es skálán - tök mindegy milyen módszerrel számolva - megüti a 9et, az már gáz. Ha nem nézem, hogy szerintem ez 2-3 körül mozog, és adok neki 6ot, és még egyet, mert okostojások és kritikusok szerették, legyen 7es..de két pont eltérés túl van a hibahatáron.
Persze, ez szubjektív értékelés, de akkor mi az istenharagja van a többi 9es vagy 10es szinten nálad??..A filmkritika relatív, nem adhatsz egyszerre 9est egy ilyen filmre, meg mondjuk egy Shutter Islandre, még ha kurvára nem is uaz a műfaj, mert akárhogy is, egymáshoz is kell viszonyítani őket, ha a szempontok megegyeznek!

csak mellékesen

(eic, 2010.11.02 17:09)

...jegyzem meg, hogy a Taxidermia az általad említett Rottentomatoes-on, amiről egyébként tudni kell, hogy úgy válogatják be a kritikusokat, az All Critics értékelések alapján 80%-on, a Top Critics 86%-on áll. De még csak ezzel sem azt akarom mondani, hogy a filmnek emiatt mindenképpen tetszenie kellene neked!
A többi filmmel kapcsolatban pedig akkor mondd meg, hogy mivel nem értesz egyet az értékelésben, vagy hogy fejtsem ki jobban az Ó Testvért, mert kristálytiszta, hogy mire gondolok, amikor agyondícsérem...

nekem nem célom

(eic, 2010.11.02 16:53)

...hogy veled, vagy bárki mással egyetértsek, teljesen mindegy hányan vagyok.:) Ennyit erről... Az ilyen vitákkal sincs semmi gondom addig, amíg nem pusztán a másik véleményének az oltása, szimpla flame-elése történik (hogy internetes szlengeket is használjak)...
A Taxidermiával kapcsolatban, amikor megnéztem, vegyes érzéseim voltak, olyanok, amik általában a "művészi" filmekkel kapcsolatban szoktak lenni. Bizonyos részeit értem, van amit nem... Ilyenkor szokott az lenni, hogy utánaolvasok, mások milyennek látták, és sokszor van olyan, hogy "jéé, tényleg, így mostmár értem!" mert egy kapásból nem leeső összefüggésről, szimbólumról stb. van szó, amit a nálam profibbak hamarabb, vagy egyáltalán észrevesznek. Ezzel a filmmel kapcsolatban most könnyű helyzetben voltam, mert a vegyes érzéseim után gyorsan megtaláltam a "rendezői koncepciót", ami a kétségeim java részét szétoszlatták... Felhívnám a figyelmedet arra, hogy a PI-re "csak" 8-at adtam, a történet (ami Parti Nagy Lajos novellái alapul), a forgatókönyv és a rendezés (valamint a Mainstream +0,5 pontja) vitt feljebb 9-re...

jól tetted

(eic, 2010.11.02 16:40)

...mert a vita inkább ide való.
Szerintem a legnagyobb különbség kettőnk meglátásában az, hogy szerintem az undorítósága (fasz mutogatása, hányás totálban) nem öncélú, szerinted meg az. Szerintem lehetett volna kevesebb, de önmagában ezek szerepeltetése, bemutatása nem a botrányokozás céljával, nem azért történt, hogy akkor most majd erről beszéljenek fél évig... hanem mert a film első harmadában a vágyakozás a legelemibb igények (életbenmaradás, evés, nemi vágy stb.) kielégítésére korlátozódott. Az egyébként is mentális gondokkal küszködő szerencsétlennek ebben merült ki az élete. A második részben a kommunista rendszerbe ágyazott torz célokat követő életforma bemutatása áll. Az evőverseny "különlegessége csak az, hogy ez a versenyszám hivatalos körülmények között soha nem létezett. De annak az időszaknak az értékrendje akár létre is hívhatta volna. Ebben a közegben a "nullázás" nem egy undorító, állati megnyilvánulás, hanem a versenyzés természetes, egy sportolótól megkövetelt, irigylésre méltó velejárója." ...

összességében

(CSuck, 2010.11.02 16:35)

Szerintem eléggé meredeken zuhanó tendenciát produkálsz mostanában,ami a filmek értékelését illeti. Nagyon túlértékelsz egyes filmeket, ezt például nevetségesen..:D..de sem az Extract, sem a Get him to the Greek, se az Ó testvér.. nem éri el, vagy meg sem közelíti azt a színvonalat, amit Te bennük látsz. Tudom, hogy nem szempont, de egy kis Ön-csekkolásra azért érdemes odavánszorogni az imdb-re, és megnézni, hogy vagy Te vagy 5-90.000 ember téved nagyot..Ha az ilyen tömeg-értékelővel (imdb, rottentomatoes) szembeni nem-megfelelés a cél, akkor rendben, de akkor legközelebb a Hetedik pl. 7es vagy 8as lesz?..összehasonlítva ezzel?..az kb 18as, könyörgöm!..

Legközelebb inkább a Bitch of the Day-t frissítsd, abban - még talán - egyetértünk.:)

unom a twittert

(CSuck, 2010.11.02 16:26)

Szóval: Arról beszéltem,h.már halálra idegesít,h.nagy számú,értelmes,de nem elvont szar bölcsészeknek szóló film művészi értékű nem lehet,bezzeg ez a trágya, ez igen! Kérdem én..kevésbé undorító módon nem lehet értéket közvetíteni, szatirikusan-elvontan korszakot bemutatni?..miért ez a művészi? Miért nem lehet ötvözni a népszerűséget az egyéni látásmóddal és tartalommal??
Legyen polgárpukkasztó, mint oly sok régi angol artmovie, vagy elvont, mint a Lynch-filmek..nade ennyire szar?..és jó, szeresse aki bölcsész és/vagy filmszakos, esztéta..
És az az érzésem, hogy ezt az "alkotást" sikk szeretni, LÁJKOLNI, holott ez nem más, mint egy túlértékelt baromság, ami a Kontrollal szemben el fog felejtődni.remélem..